Over welk M2M-netwerk praten uw machines morgen?

Het was eind mei groot nieuws in Nederland: het jonge Rotterdamse bedrijfje Aerea rolde een mobiel Sigfox-netwerk «met landelijke dekking» uit voor het Internet of Things.

Trefwoorden: #Laro Alliance, #M2M-netwerk, #NB-IoT, #Proximus, #Sigfox, #Telenet

Lees verder

Magazine

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - In België heeft Engie M2M een gelijkaardig exclusief contract met het Franse Sigfox, waarbij de communicatie over Telenet's infrastructuur verloopt.

Proximus toont zich dan weer een vurig minnaar van de Lora Alliance. De IoT-ontwikkelingen versnellen, zoveel moge duidelijk zijn...

Naar verwachting zijn er over vijf jaar wereldwijd meer dan 25 miljard apparaten aangesloten op het internet», stelt Nicholas van Hoey Smith, CEO van Aerea. Het jonge bedrijf wil zijn deeltje van de koek, en rolt nu in partnership met gevestigde Nederlandse telecomoperators en hardware- en platformbouwers zijn eigen IoT-netwerk uit.

Dat netwerk is gebaseerd op de open technologiestructuur van Sigfox, een jonge Franse netwerkprovider van het Low Power Wide-Area Network (LPWAN). De Fransen gebruiken Ultra Narrow Band, een vrije frequentie met zeer hoge capaciteit, die geschikt is voor kort twee-wegberichtenverkeer.

In België ging de eer voor de introductie van de Franse IoT-technologie naar Engie M2M, dat sinds begin 2015 participeert in het kapitaal van het jonge Franse bedrijf en vorig jaar samen met Telenet het Sigfox-netwerk al met een beperkte dekking van enkele steden in de markt zette.

In tegenstelling tot Nederland, waar veel ruchtbaarheid werd gegeven aan de lancering van het «eerste landelijke M2M-netwerk», bereikte ons nog geen nieuws over de beschikbaarheid van het Sigfox-netwerk met nationale dekking in België. Wel liet Engie M2M in november weten midden 2016 het grootste deel van ons land te zullen bestrijken.

«In de plannen is onder meer voorzien dat Engie-dochter Cofely er gebruik van zal maken voor zijn gebouwenbeheer», liet Dirk Indigne, CEO van Engie M2M toen optekenen. De IoT-speler mikt zowel op particuliere als professionele klanten.

Proximus: Lora
Ook Proximus heeft intussen een M2M-netwerk in de markt, dat dan weer gebaseerd is op de technologie van de Lora Alliance (Long Range, Low Power), waaraan organisaties zoals Cisco, Actility, Swisscom, KPN en IBM meewerken.

Daarnaast bestaat er nog een derde belangrijke kanshebber voor een wereldwijde standaard: NB-IoT, dat kan rekenen op de steun van onder meer Ericsson, Huawei, Intel, Nokia, Qualcomm en Vodafone.

Proprietary technologie
Ondertussen rolt het Franse Sigfox zijn 'proprietary' technologie niet alleen in België en Nederland uit. Een groot deel van Europa en daarbuiten is naar verluidt al voorzien van dekking en miljoenen apparaten en sensoren zijn inmiddels op het netwerk aangesloten, waaronder parkeersensoren, rookmelders, watermeters en gps-trackers.

In het hele opzet is het inderdaad zaak zo snel mogelijk een internationale - bij voorkeur wereldwijde - dekking op te bouwen. In bijvoorbeeld Sigfox is daarvoor direct roaming op alle wereldwijd aangesloten nationale Sigfox-netwerken ingebouwd, zodat toestellen eenvoudig over grenzen heen met elkaar kunnen communiceren.

Hoe breder de dekking, hoe sneller grote spelers bereid zullen zijn op een netwerk in te haken om hun gebruikers betalende IoT-diensten aan te bieden.

«Sigfox mist broodnodige steun»
Maar volgens sommige analisten, zoals die van marktonderzoeker Analysys Mason, maken vooral Lora en NB-IoT de grootste kans en mist Sigfox de broodnodige steun vanuit de telecom-industrie doordat «zijn zakenmodel minder attractief is voor veel potentiële partners».

Het zou te sterk rekenen op organische groei via startups. Wars van alle discussies over de zin en onzin van 'proprietary' - een verwijt aan het adres van Sigfox - of 'door een open community' ontwikkelde netwerken, ziet Nicholas van Hoey Smith van Aerea het zo: «Om de volgende vloedgolf aan dingen te verbinden heb je lage tarieven nodig, plus batterijen die jaren meegaan.

Wij bieden nu al connectiviteit aan vanaf één euro per jaar per device. En we hebben er vanaf het begin bewust voor gekozen ons bedrijfsmodel eenvoudig te houden.»

IoT-verwachtingen
Volgens een zeer recent rapport van Ericsson blijven mobiele telefoons nog enkele jaren aan de macht, maar zullen ze in 2018 in aantal voorbijgestoken worden door IoT-apparaten. Ericsson ziet twee grote afzetgebieden ontstaan: zogenaamde massa- naast kritische applicaties.

De eerste categorie - met snelle connecties, lage prijs, laag energieverbruik en kleine datavolumes - bestaat uit IoT-toestellen voor slimme gebouwen, transportlogistiek, vlootmanagement, slimme meters en landbouw.

Bij kritische applicaties gaat het vooral over hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid voor toepassingen zoals verkeersveiligheid, zelfrijdende auto's, industriële omgevingen, productiebeheer via de cloud, en gezondheidszorg (bijvoorbeeld telegestuurde chirurgisch ingrepen).

Ericsson ziet in dit segment speciale LTE-modems op de markt komen met uitsluitend IoT-functionaliteiten. Saskia Van Uffelen, CEO van Ericsson Belux: «West-Europa zal de dans leiden in het toevoegen van IoT-verbindingen. Het aantal apparaten in de regio groeit naar verwachting met 400% tegen 2021.

Deze groei komt onder meer voort uit regelgevingen, bijvoorbeeld voor slimme energiemeters en een groeiende vraag naar connected auto’s, waaronder de EU e-call richtlijn die in 2018 wordt ingevoerd.

Vanaf 2020 biedt de commerciële uitrol van 5G-netwerken extra mogelijkheden, die essentieel zijn voor IoT. Denk daarbij aan network slicing en de mogelijkheid veel meer apparaten te verbinden dan op dit moment mogelijk is.»


(foto's: Engie M2M, Deutsche Telekom, Ericsson)
door Bert Belmans, Engineeringnet

Kader: Marktonderzoeker Analysis Mason voorspelt
Voorspelling 1:
M2M zal in 2016 vooral in het teken staan van de geconnecteerde auto. «Het aantal geconnecteerde voertuigen stijgt boven de 150 miljoen. (Enkel) de grootste providers plukken er de vruchten van». Lees: Telenet en Proximus.

Voorspelling 2: Deeldomeinen van IoT groeien naar elkaar toe. «Op de IFA-beurs in Berlijn presenteerde Deutsche Telekom bijvoorbeeld een connectie tussen zijn Smart Home Platform en het infotainment-systeem in een BMW i3».

Voorspelling 3: Het basisconcept van IoT wordt uitgebreid wordt met extra functionaliteiten. «Een voorbeeld: een toestel om de gezondheidstoestand te bewaken waarmee de gebruiker/patiënt een audio- of videoalarm kan uitsturen in geval van nood».

Kader: Hoever staan de technische aanbieders?
De fabrikanten van industrial automation zijn volop bezig met het 'Industrie 4.0 en IoT Ready' maken van hun aanbod. Verderop in dit magazine stelt Piet Tak van aanbieder B&R Automation dat er in plants en fabrieken al veel automatisering aanwezig is en dat er voor de communicatie inmiddels tal van veldbussystemen en industriële netwerken bestaan.

«Maar het zou handig zijn als we ons kunnen beperken tot enkele van deze protocollen». Een typisch voorbeeld van de huidige stand van zaken is de nieuwe buskoppeling voor de EtherCAT-I/O's van leverancier Beckhoff waarmee de regelgegevens plug-and-play naar alle gangbare cloudsystemen worden overgedragen.

Daarbij verzendt de module als publisher de data naar de cloud, waarna een andere toepassing als subscriber toegang krijgt. De nodige clouddiensten en beveiligingsfuncties kunnen op eenvoudige wijze via de in de module ingebouwde webserver worden geconfigureerd.