Testcentrum voor zelfstandig werkend energiesysteem

Op de Afsluitdijk bij Den Oever komt een centrum voor het testen van zelfstandige, duurzame energienetwerken, genaamd Off Grid Energy Systems, dat ruim 1,8 miljoen euro gaat kosten.

Trefwoorden: #MPower, #Off Grid Energy Systems, #Testcentrum, #Tocardo, #Wind Energy Solutions, #zelfstandig werkend energiesysteem, #ZON Energie

Lees verder

Techniek

( Foto: beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat )

ENGINEERINGNET.NL - Deze volledig zelfstandig werkende energiesystemen kunnen eigen elektriciteit opwekken, opslaan en 24 uur per dag, 365 dagen per jaar energie leveren.

Met behulp van wind, zon, water en opslag wordt een duurzaam en betaalbaar alternatief ontwikkeld voor gebieden en eilanden die geen aansluiting hebben op het centrale elektriciteitsnetwerk.

Het testcentrum wordt gerealiseerd door het samenwerkingsverband MPower. Dit bestaat uit Wind Energy Solutions, ZON Energie, Tocardo en batterijleveranciers.

In het testcentrum wordt gezamenlijk onderzoek uitgevoerd en verschillende systemen getest. Vier duurzame energietechnologieën - wind, zon, water en opslag - vormen de bronnen waarmee in wisselende samenstellingen testen worden uitgevoerd. Het testcentrum brengt deze bronnen samen tot betrouwbare systemen voor afnemers.

Het doel is duurzame, onafhankelijk werkende en betaalbare alternatieven te ontwikkelen voor de huidige energiesystemen op locaties die niet aangesloten zijn op het openbare stroomnet. De energiesystemen zijn alternatieven voor bijvoorbeeld dieselgeneratoren op eilanden en afgelegen locaties wereldwijd.

Voor de realisatie van het testcentrum is een bijdrage van 933.675 euro uit de Rijksbijdrage Regeling Ambities Afsluitdijk beschikbaar gesteld. Voor Mpower is hiermee de financiering rond. De bedrijven dragen zelf ook nog eens 933.675 euro bij.

Het project is onderdeel van het programma ‘De Nieuwe Afsluitdijk’ en draagt bij aan de ambitie om de Afsluitdijk een innovatieve en energieneutrale dijk te maken met internationale uitstraling. Andere voorbeelden van lopende innovaties die hieraan bijdragen zijn Blue Energy en stromingsenergie.

De Nieuwe Afsluitdijk is een samenwerking van de provincies Noord-Holland, Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. Samen wordt er gewerkt aan een vernieuwde dijk op het gebied van duurzame energie, ecologie, recreatie en toerisme en ruimtelijke kwaliteit.