Engie Fabricom werf in Hoboken mag substation voor Duits windproject bouwen

Joint venture van Engie Fabricom-Tractebel en Iemants mag meebouwen aan een van de belangrijkste offshore windturbineparken in de Noordzee: het Merkur Offshore-project.

Trefwoorden: #deme, #energiewende, #engie, #engineering, #ge, #general electric, #geosea, #iemants, #ingenieur, #procurement, #tractebel, #windpark, #windturbine

Lees verder

Techniek

( Foto: Engie )

ENGINEERINGNET.BE - Op 12 augustus bevestigde Merkur Offshore GmbH de financial close van zijn ontwikkelingsproject Merkur Offshore: een bouwklaar windturbinepark van 396MW gelegen op ongeveer 45 km ten noorden van het eiland Borkum in de Noordzee. Als een van de grootse offshore windprojecten in Duitsland, bestaande uit 66 windturbines, zal het park jaarlijks circa 1.750GWh produceren.

Om mee te dingen naar het contract voor de bouw van het offshore transformatorstation, hadden het ingenieursbureau Tractebel en technisch dienstverlener Engie Fabricom, allebei behorend tot de Franse Engie-groep, een joint venture opgericht om zich samen met het staalconstructiebedrijf Iemants (Eiffage-groep) als EPC-contractor aan te bieden. Voor de twee Engie-bedrijven is dit type van samenwerking in de vorm van een joint venture een primeur.

Dat het contract verworven werd, heeft veel te maken met de ervaring die de betrokken partners opdeden bij eerdere offshore projecten. Stefaan Devolder, General Manager ‘Oil, Gas and Power’ bij Engie Fabricom: "Het was een combinatie van onze ervaring in eerdere projecten zoals Belwind, Amrumbank, Butendiek, Luchterduinen en Gemini, en onze 30 jaar expertise in het ontwerp en de bouw van substations, smart grid simulaties en berekeningen."

De bouw zal naar verluidt gebeuren volgens een dubbele contractstructuur met GE en GeoSea. Deze laatste is de afdeling van DEME die gespecialiseerd is in complexe mariene offshorestructuren.

De transformator zal in 2016 en 2017 geconstrueerd worden op de werf van Engie Fabricom in Hoboken.


PROJECTDETAILS
Capaciteit: 396 MW
Windturbines van 33 kV, type Haliade 150 van elk 6 MW
Stroomtransformatoren: 155/33/33 kV – 220/300 MVA
Afstand van de kust: 45 km
Diameter turbinewieken: 150 m
Oppervlakte van het windpark: 47 km2
Nominaal voltage: 155 kV
Substation: +/- 1.600 ton
Jacket: +/- 2.600 ton
Load-out jacket: augustus 2017
Load-out substation: november 2017