Facebookservers voor onderzoek KU Leuven naar artificiële intelligentie

Toponderzoekers van de KU Leuven krijgen enkele krachtige servers ter beschikking van Facebook AI Research om nieuwe algoritmes rond deep learning te ontwikkelen en testen.

Trefwoorden: #artificiële intelligentie, #dataservers, #Facebook, #Facebook AI Research, #GPU, #KU Leuven, #microchip

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De mogelijkheden binnen het onderzoek naar artificiële intelligentie (AI) worden deels bepaald door de krachtige computers waarop de onderzoeksalgoritmes lopen.

Deze computers, met extra krachtige grafische kaarten (GPU’s), zijn heel duur. Facebook AI Research stelt nu 22 state of the art GPU-servers ter beschikking van onderzoeksgroepen aan negen Europese universiteiten.

De KU Leuven is één van de negen universiteiten die geselecteerd werden om gebruik te maken van de krachtige servers. Vijf professoren van het Departement Elektrotechniek zullen daardoor hun onderzoek naar deep learning een versnelling hoger kunnen schakelen.

Professor Tinne Tuytelaars past deep learning toe bij de analyse van bewegend beeld. Een video vergt veel meer geheugen dan stilstaande beelden, waardoor de standaardmodellen van deep learning niet zomaar van toepassing zijn.

Professor Tuytelaars: “Een mogelijke toepassing is het zelfstandig laten vliegen van drones. Daarbij moeten zij niet alleen een bepaald traject leren kennen, ze moeten zich ook kunnen aanpassen aan de omstandigheden, zoals wind of een vogel die onverwacht opduikt.”

Professor Marian Verhelst: “Onze onderzoeksgroep ontwikkelt microchips die de complexe berekeningen voor zulke artificiële intelligentie kunnen doen met zo weinig mogelijk energie. Door onze ontwikkelingen zullen algoritmes in de toekomst uitgevoerd kunnen worden op een smartphone, zodat die op basis van zijn camera’s kan begrijpen wat er rondom hem gebeurt.”

Om dat voor elkaar te krijgen, willen de onderzoekers een verbeterde computerchip bouwen.

Andere onderzoekers die deelnemen aan dit project zijn professor Patrick Wambacq, die onderzoek doet naar spraakherkenning, en professor Matthew Blaschko, die zich toelegt op de theoretische, wiskundige kant van artificiële intelligentie.

De resultaten van het onderzoek dat gebeurt op de GPU-servers van Facebook zal open source ter beschikking gesteld worden voor verder onderzoek en gebruik.


(bron: KU Leuven)