Proefproject duaal leren in studierichting Chemische Procestechnieken

essenscia vlaanderen heeft vandaag bij BASF Antwerpen het proefproject duaal leren gelanceerd in de studierichting Chemische Procestechnieken. Drie scholen en twaalf bedrijven nemen deel.

Trefwoorden: #ACTA, #BASF Antwerpen, #chemische sector, #duaal leren, #esscenscia, #opleiding

Lees verder

Opleiding

( Foto: esscenscia )

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse regering selecteerde de Se-n-Se-opleiding Chemische Procestechnieken als een van de studierichtingen die vanaf dit schooljaar starten met duaal leren.

Chemische Procestechnieken is een theoretische en praktijkgerichte opleiding in het 7de jaar TSO (Secundair na Secundair) die leerlingen voorbereidt op het beroep van procesoperator, een veelgevraagd profiel in de chemiesector.

Deze studierichting biedt dan ook heel wat kansen op de arbeidsmarkt en zag het aantal leerlingen op enkele jaren tijd meer dan verdrievoudigen.

In nauwe samenwerking met de scholen Don Bosco Haacht, PITO Stabroek en Sint-Carolus Sint-Niklaas, chemiebedrijven BASF en Monsanto, de Talentenfabriek en het sectorale vormingsfonds Co-valent ontwikkelde essenscia vlaanderen een lesprogramma met aangepast cursusmateriaal voor duaal leren.

De klemtoon ligt hierbij vooral op leren op de werkvloer met een intensieve training van anderhalve week in het opleidingscentrum ACTA en drie doorgedreven stages van in totaal 15 weken bij een chemiebedrijf. De leerlingen kunnen zo de leerstof toepassen binnen een hoogtechnologische en realistische werkomgeving waarbij ze aangepaste arbeidsattitudes verwerven.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen: “Dankzij de praktijkgerichte aanpak bij duaal leren ervaren jongeren op een intensieve manier wat de job van procesoperator precies inhoudt, zodat ze na hun opleiding goed voorbereid zijn om bij een chemiebedrijf aan de slag te gaan.”

Wouter De Geest, gedelegeerd bestuurder van BASF Antwerpen: “Bij duaal leren is de eerste schooldag eerder een eerste werkdag, waarbij de leerlingen al meteen een voorsmaakje krijgen wat deze nieuwe en praktijkgerichte onderwijsvorm concreet inhoudt.”

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Dit schooljaar starten zo’n dertigtal scholen over heel Vlaanderen proefprojecten rond duaal leren in 6 studierichtingen. Volgend schooljaar wordt daar nog een richting aan toegevoegd.”

Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters: “Op de werkvloer pikken jongeren snel competenties op die in de praktijk van pas komen, want naast essentiële theoretische kennis is praktische ervaring in heel veel beroepen minstens zo belangrijk.”


Deelnemende scholen:
Don Bosco Haacht, PITO Stabroek, Sint-Carolus Sint-Niklaas

Deelnemende bedrijven:
Agfa-Gevaert, BASF Antwerpen, Borealis, Covestro, Eastman Chemical Company, EuroChem Antwerpen, Evonik, Indaver, INEOS, INEOS Styrolution, Monsanto en SVEX (joint venture Indaver en Suez).