Universitair Ziekenhuis Leuven bouwt nieuw oncologiecentrum

Het UZ Leuven heeft voor de Nederlandse combinatie Wiegerinck en Royal HaskoningDHV gekozen voor de ontwikkeling van een nieuw oncologiecentrum met een oppervlakte van 25.000 m².

Trefwoorden: #adviesbureau, #architecten, #infrastructuur, #ingenieursbureau, #kanker, #oncologie, #RoyalHaskoning DHV, #UZ Leuven, #Wiegerinck

Lees verder

Techniek

( Foto: © Wiegerinck )

ENGINEERINGNET.BE - Dankzij de combinatie van een op de patiënt gericht ontwerp met internationale normen voor de behandeling en verzorging van kankerpatiënten, zullen ongeveer 35.000 patiënten per jaar de best mogelijke behandeling krijgen om hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Het contract van 3 miljoen euro voor het ontwerp van het centrum is toegekend aan een consortium onder leiding van het Nederlandse architectenbureau Wiegerinck en Nederlands advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV.

In het oncologiecentrum worden de bestaande faciliteiten van UZ Leuven geconsolideerd en verbeterd. De diagnostiek en behandeling van patiënten uit het hele land zal plaatsvinden door één multidisciplinaire eenheid, dat tevens verantwoordelijk zal zijn voor de coördinatie van klinische onderzoeks- en preventieprogramma's.

Het centrum zal dienen als regionaal verwijscentrum met een internationale reputatie, waarin de grootste centra voor allogene stamceltransplantatie van België worden ondergebracht.

Het consortium verwierf het contract na het winnen van een internationale ontwerpwedstrijd. Wiegerinck is verantwoordelijk voor het architectonisch en landschappelijk ontwerp en Royal HaskoningDHV is verantwoordelijk voor het bouwkundig ontwerp, de gebouwinstallaties, de akoestiek, de brandveiligheid en het projectmanagement. Dit team is versterkt met het lokale ontwerpbureau LOW architecten.

Het nieuwe centrum wordt gebouwd op het Gasthuis-terrein van het ziekenhuis en is verbonden met andere gebouwen op het terrein. De bouw is zorgvuldig gepland om verstoring van de ziekenhuisactiviteiten te voorkomen.