Universiteit Twente gaat samenwerken met vermaard Max Planck Center

Op de campus van de universiteit Twente komt het 'Max Planck Center for Complex Fluid Dynamics' dat gericht is op onderzoek naar complexe verschijnselen in de vloeistofdynamica.

Trefwoorden: #Lab-on-a-chip, #Max Planck Center, #Universiteit Twente, #vloeistofdynamica

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET.NL - In duurzame energie, chemische reactoren, de scheepvaart, maar ook in inkjet printers en biologische processen speelt het complexe gedrag van vloeistoffen een essentiële rol. Fundamenteel onderzoek op dit gebied heeft dan ook impact op een breed scala aan toepassingen in het dagelijks leven.

Het nieuwe Max Planck Center bouwt voort op de samenwerking die de UT-groepen Physics of Fluids van Detlef Lohse en BIOS Lab-on-a-chip van Albert van den Berg hebben met de Max Planck Instituten in Göttingen (Dynamik und Selbstorganisation) en Mainz (Polymerforschung).

Het is een initiatief van Detlef Lohse, zelf ook lid van de Max Planck Gesellschaft, en zijn collega prof. Eberhard Bodenschatz, directeur van het Max Planck Institut in Göttingen. Het nieuwe onderzoekscentrum, dat nog dit jaar aan de slag gaat, wordt ondersteund door de stichting FOM en de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

“Samen hebben we een zeer krachtige infrastructuur voor experimenten. Zo kunnen we volledig ontwikkeld turbulentie onderzoek in de 'Twente Taylor-Couette' opstelling in Twente en de ‘U-Boot’ in Göttingen. De Duitse collega’s beschikken over een hoge-druk-windkanaal en wij over een ultrasnelle camera, de Brandaris”, licht Lohse toe.

Op het gebied van micro- en nanofluidics heeft het MESA+ Instituut in Twente een grote naam. Samenwerking met de collega’s in Mainz en Göttingen gaat bijvoorbeeld over biologische processen op kleine schaal, bijvoorbeeld in een chip met daarop levende cellen die een orgaan representeren.

Bodenschatz: “Naast de wetenschappelijke samenwerking en het delen van faciliteiten, gaat het ons in het nieuwe Max Planck Center vooral ook om het aantrekken van jonge getalenteerde wetenschappers”.

De Max Planck Gesellschaft heeft 83 instituten, die hoogwaardig fundamenteel onderzoek uitvoeren in de natuur- en geesteswetenschappen en de life sciences. Opgericht in 1948, zijn er 18 Nobelprijswinnaars voortgekomen uit de instituten. Onder meer bij de ETH in Zürich en EPFL in Lausanne is een Max Planck Center opgericht.

Voor het nieuwe Max Planck Center trekken de partners elk ruim een miljoen euro extra per jaar uit. De Stichting FOM en de NWO steken er voor de komende vijf jaar ook een miljoen euro in. De looptijd van gaat tien jaar bedragen, met een tussentijdse evaluatie na vijf jaar.