Remote Condition Monitoring opstapje naar predictief onderhoud

Deze hadden we nog niet gehoord, maar het is wel een mooie: het IoTSP, wat staat voor Internet of Things, Services and People. Voor onderhoud dekt het begrip IoT de lading te weinig.

Trefwoorden: #ABB, #Internet of Things Service & People, #IoTSP, #predictief onderhoud, #Remote Condition Monitoring

Lees verder

maint_art

( Foto: ABB )

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Naar onderhoud vertaald, dekt het begrip IoT of het iIoT - het industrial Internet of Things - de lading onvoldoende, moet ABB gedacht hebben.

Maar dat er wat beweegt, bewijst de lancering van een nieuwe IoTSP-service voor motoren door de fabrikant op de Hannover Messe. Een goed op- of tussenstapje overigens naar een volwaardig predictief onderhoudsprogramma.

Dat een fabrikant als ABB een remote monitoringdienst gaat aanbieden, onderschrijft een evolutie waarbij de leveranciers vanop afstand de conditie en bedrijfszekerheid (reliability) van hun eigen technische systemen gaan bewaken.

Tot nu behoorden de inspectie en monitoring van machines en installaties tot het standaard takenpakket van de eigen onderhoudsafdeling, of het werd uitbesteed aan gespecialiseerde onafhankelijke dienstverleners (waarvan er de afgelopen decennia almaar minder zijn).

Dat de leveranciers thans monitoringservices beginnen aan te bieden, heeft veel te maken met de opkomst van de cloud, waardoor processen vanop afstand kunnen bewaakt worden. Dat was uiteraard vroeger ook mogelijk, denk maar aan de tele-maintenance van de Atlas Copco-compressoren, maar het internet maakt alles véél makkelijker implementeerbaar. 'Plug & Play' als het ware.

Ook bijvoorbeeld Emerson gaf tijdens zijn voorbije internationale user conferentie aan te overwegen om als service zelf de processen van klanten te gaan monitoren. Bij ABB gaat het om een monitoringservice voor specifiek motoren waarin tot - op zekere hoogte - een voorspellend model voor predictief onderhoud is ingebouwd, inclusief risiconiveaus voor mogelijke motorfalingen.

De clouddatabase waarin alle meetgegevens verzameld worden, is de 'myABB Customer Portal'. Via een tablet of ander mobiel toestel krijgt de technische verantwoordelijke continu een realtime update over de staat van zijn drives, bijvoorbeeld Reliability Index groen of rood. Of, op de klassieke manier: events worden gesignaleerd via e-mail.

Treden er anomalieën op, bijvoorbeeld ongewenste warmteonwikkeling, dan signaleert de remote serviceportal dit en doet aanbevelingen over wat de beste actie is om te ondernemen. Na inloggen op de portal, is de remote monitoring in principe klaar voor gebruik.

Welke data je wel wil zien en welke criteria je wenst in te stellen, bijvoorbeeld om pro-actief verwittigd te worden van mogelijke toekomstige motorfalingen, kun je als gebruiker in overleg met een expert van de leverancier beslissen.

Uiteraard vervangt deze Remote Condition Monitoring-service geen volwaardig eigen programma voor toestandsafhankelijk of predictief onderhoud. Al was het maar omdat het enkel over de conditie van de ABB-motoren gaat, terwijl een eigen predictief systeem veel meer parameters van andere devices meeneemt.

Maar het vormt een goede instap. Of zoals ABB's global service manager Jaana Kivelä het zegt: «Het is een uitstekende manier om aan een 'information-based maintenance strategy' te beginnen.»

Of het mogelijk is meetgegevens vanuit de portal te exporteren, wordt in de documentatie trouwens nergens vermeld. De commerce heeft ook zijn rechten...


Bert Belmans, Maintenance Magazine