ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro voor 4 UGent-onderzoekers

De Europese commissie heeft, na een strenge selectie, vier UGent-onderzoekers beloond met een prestigieuze beurs, elk ter waarde van zo’n 1,5 miljoen euro.

Trefwoorden: #Advanced Grant, #Bert De Rybel, #Consolidator Grant, #Diego Miralles, #ERC Grants, #Ilse Derluyn, #Jutho Haegeman, #onderzoek, #research, #Starting Grant, #UGent

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - De 4 onderzoekers zijn Jutho Haegeman, Diego Miralles, Ilse Derluyn en Bert De Rybel.

Deze beloftevolle wetenschappers kunnen 5 jaar lang grensverleggend onderzoek uitvoeren en hun eigen onderzoeksteam uitbouwen. Met deze vier nieuwe toekenningen staat de teller voor de UGent op 42 ERC beurzen.

De European Research Council of ERC kent al bijna 10 jaar lang beurzen toe aan uitmuntende wetenschappers. Er zijn drie types beurzen:

  1. De Starting Grants (max. 1,5 miljoen euro) worden uitgereikt aan beloftevolle jonge wetenschappers aan het begin van hun onderzoekscarrière, zoals deze vier onderzoekers.
  2. Consolidator Grants (max. 2 miljoen euro) worden toegekend aan uitmuntende onderzoekers die al een eigen team hebben uitgebouwd en al hebben aangetoond zelfstandig een onderzoeksgroep te kunnen leiden.
  3. Tenslotte zijn er de Advanced Grants (max. 2,5 miljoen euro) voor gerenommeerde toponderzoekers.

Meer over de 4 geselecteerde onderzoekers:

  • Prof. Ilse Derluyn is docent bij de vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek in de faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen. Ze coördineert het Centre for the Social Study of Migration and Refugees (CESSMIR). Haar belangrijkste onderzoeksthema's hebben te maken met het psychosociaal welzijn van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, migranten- en vluchtelingenkinderen, door oorlog getroffen kinderen, slachtoffers van mensenhandel en kindsoldaten.
  • Dr. Bert De Rybel is postdoctoraal onderzoeker bij de UGent (vakgroep Plantenbiotechnologie en Bio-informatica, faculteit Wetenschappen) en VIB. Hij wil met deze beurs het mechanisme ontrafelen waarmee plantencellen in een specifieke oriëntatie gaan delen.
  • Dr. Jutho Haegeman is postdoctoraal onderzoeker bij de vakgroep Fysica en Sterrenkunde aan de faculteit Wetenschappen. Een van de merkwaardige eigenschappen van de kwantumtheorie is het fenomeen verstrengeling. De laatste decennia is gebleken dat deze verstrengeling exact aan de basis ligt van de beloofde kracht en snelheid van kwantumcomputers. De onderzoeker past dit “verstrengelingsperspectief” toe op kwantumveldentheorieën, die een beschrijving geven voor de elementaire bouwstenen van het universum.
  • Dr. Diego Miralles is gastprofessor bij de vakgroep Bos- en Waterbeheer in de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. Hij onderzoekt de oorzaken en gevolgen van de toenemende droogte in de wereld.