Tessenderlo Group neemt binnenvaarttanker voor ijzerchloride in gebruik

Nieuwe tankschip is op maat gemaakt voor afmetingen van waterwegen in Frankrijk en zal Parijs voorzien van coagulanten en andere chemicaliën voor behandeling van afval- en drinkwater.

Trefwoorden: #'Produits Chimiques de Loos, #binnenvaart, #coagulant, #ijzerchloride, #Stephane Leclef, #tanker, #tessenderlo group

Lees verder

Techniek

( Foto: Tessenderlo Group )

ENGINEERINGNET.BE - Deze maand neemt Tessenderlo Group een binnenvaarttanker in gebruik die vanaf de Franse productievestiging 'Produits Chimiques de Loos' het transport van ijzerchloride naar Parijs zal verzorgen. Het nieuwe schip zal coagulanten en andere chemicaliën voor de behandeling van afval- en drinkwater vervoeren.

“Door de geografische ligging van onze productievestiging in Loos hebben we de mogelijkheid om ijzerchloride over het water naar Parijs te vervoeren. De Franse hoofdstad gebruikt dit product voor het zuiveren van haar afvalwater. Op deze manier verduurzamen we een deel van onze logistiek”, licht Stéphane Leclef, BU Director Performance Chemicals, toe.

"Onze nieuwe binnenvaarttanker heeft een laadcapaciteit van 750 ton per vaart, het equivalent van circa 30 vrachtwagentransporten. Dankzij dit schip kunnen we ons transport op de Noord-Franse snelwegen met ongeveer 2.500 vrachtwagenbewegingen per jaar beperken, wat goed is voor een besparing van 650.000 km per jaar", claimt Leclef.

Het dubbelwandige motortankschip werd door de Nederlandse binnenvaartrederij Wijnhoff & van Gulpen & Larsen gebouwd. Het is op maat gemaakt voor de beperkte afmetingen van de waterwegen binnen Frankrijk.

Performance Chemicals heeft in het Franse Loos momenteel nog een ander project lopen: een nieuwe elektrolyse-eenheid. Deze investering van 50 miljoen euro moet de vestiging ondersteunen om in de toekomst de grootste productieeenheid van ijzerchloridecoagulanten in Europa te worden. Het einde van deze bouwwerkzaamheden wordt in 2017 verwacht.


ACHTERGROND
Binnen de Tessenderlo Group voorziet de business unit Performance Chemicals gemeentes en industrie van coagulanten en andere chemicaliën hetzij ter behandeling van afvalwater, hetzij ter reiniging van drinkwater. Performance Chemicals heeft drie productievestigingen: in Loos (Frankrijk), Tessenderlo (België) en Rekingen (Zwitserland).