149 miljoen euro nodig voor verbreding sluis Kornwerderzand

De financiering voor verbreding van de sluis bij Kornwerderzand, vervanging van de huidige draaibruggen in de A7 en verdieping van de bestaande vaargeulen op het IJsselmeer, is bijna rond.

Trefwoorden: #EVO, #FNV, #Hiswa, #Kornwerderzand, #Lorentzsluizen, #sluis, #VNO-NCW

Lees verder

Nieuws

( Foto: Supercarwaar - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39394044 )

ENGINEERINGNET.NL - Kornwerderzand is een klein dorpje op de Afsluitdijk waar de Lorentzsluizen zijn geplaatst. Dit is een stelsel van spuisluizen en een grote en kleine schutsluis.

Nu de Afsluitdijk wordt versterkt, hebben regionale overheden en het bedrijfsleven dit moment aangegrepen om in te zetten op een verbreding van de schutsluis bij Kornwerderzand.

Verruiming levert economische voordelen op voor Noord-, Oost- en Midden-Nederland. Zowel scheepswerven, de kustvaart als visserij hebben er baat bij. In combinatie met de aanpak van de sluis ontstaan er mogelijkheden de toegankelijkheid van Kornwerderzand voor toeristen en recreanten te vergroten.

Alle plannen rondom Kornwerderzand komen daarom samen in een integrale gebiedsvisie voor Kornwerderzand. De regio bestaat uit de provincies Fryslân, Drenthe, Overijssel en Flevoland en de gemeenten Zwolle, Kampen, Meppel, Urk, Lelystad, De Fryske Marren, Súdwest-Fryslân en Harlingen. De regio maakt zich samen met het bedrijfsleven sterk voor een nieuwe verbrede sluis bij Kornwerderzand.

De nieuwe sluis wordt 25 meter breed, 140 meter lang en 5,5 meter diep. Met een dergelijke, brede sluis kunnen bredere en dieper stekende (kustvaart)schepen en luxe megajachten de Afsluitdijk passeren.

Een onlosmakelijk onderdeel van het project is het vervangen van de huidige draaibruggen in de A7 door basculebruggen. Het realiseren van een bredere en diepere sluis vraagt ook dat delen van bestaande vaargeulen op het IJsselmeer moet worden verdiept.

Het project kost 146 miljoen euro. De financiering komt vanuit de betrokken regionale overheden en bedrijven. Daarnaast worden aanvragen gedaan bij het Waddenfonds en de EU. Verder is er nog sprake van vrijval aan onderhoudsmiddelen van de huidige sluis. Zodoende is van het Rijk nog een bijdrage van 30 miljoen euro nodig.

Door het vernieuwen van het complex ontstaan op termijn rond de 2.500 nieuwe banen en krijgt de economie van de betrokken regio een impuls. Bijkomend groot voordeel is dat de storingen van de bruggen bij Kornwerderzand tot het verleden gaan behoren.

Door de Tweede Kamer is met moties al meermalen aangedrongen op een bijdrage uit Den Haag. Ook een brede coalitie van belangenorganisaties zoals VNO-NCW, FNV, EVO en Hiswa ondersteunt de plannen van de brede regio.

De scheepswerven en andere bedrijven rond het IJsselmeer dringen al langere tijd aan op de vernieuwing van de sluis. Zij zijn daardoor in staat om grotere en bredere schepen te bouwen en te ontvangen. Ook gaan door de vernieuwing goederenstromen toenemen en kunnen nieuwe shortsea-verbindingen worden ontwikkeld. Dit is goed voor de diverse havens in het IJsselmeergebied en het verdere achterland.

Als de financiën rond zijn kan in 2018 gestart worden met de bouw. Oplevering is dan in 2020.