Grootste Duitse overname ooit: Bayer koopt Monsanto voor 66 miljard dollar

Bayer en Monsanto signaleren een definitief akkoord bereikt te hebben om hun ondernemingen samen te voegen. Door de overname wordt Bayer de onbetwiste wereldleider in pesticiden en zaden.

Trefwoorden: #bayer, #monsanto, #monsanto bayer, #overname, #pesticiden

Lees verder

Techniek

( Foto: Bayer )

ENGINEERINGNET.BE - Het was niet de eerste maal dat Bayer een bod op de publiek genoteerde aandelen van Monsanto lanceerde. Na drie afgewezen biedingen was het uiteindelijk raak: de directie van Monsanto meldt een bieding van 128 dollar per aandeel aanvaard te hebben, een bedrag dat zich vertaalt naar een bedrijfswaarde van niet minder dan 66 miljard dollar.

In een officiële mededeling stelt Bayer dat beide ondernemingen verschillen, maar sterk complementair zijn. "De agro-industrie staat voor één van de grootste uitdagingen aller tijden: hoe kunnen we in 2050 op een duurzame manier 3 miljard mensen méér voeden", stelt directielid Liam Condon van het Duitse Bayer in de officiële mededeling.

CEO Hugh Grant van het Amerikaanse Monsanto: "We staan op de drempel van een nieuw tijdperk waar de landbouw meer zal moeten produceren met minder. Om die uitdaging het hoofd te bieden, is een nieuwe benadering nodig. Via deze krachtenbundeling met Bayer creëren we een innovatiemotor die Bayer's portfolio van producten voor gewassenbescherming koppelt aan het zadenprogramma van Monsanto". Ter illustratie: na de samensmelting van beide organisaties zal Bayer naar eigen zeggen over een (samengevoegd) R&D-budget beschikken van om en bij 2,5 miljard euro.

De overname is nog niet definitief, maar vereist nog de nodige goedkeuringen vanwege de mededingingsinstanties en de aandeelhouder van Monsanto. De verwachting is dat het akkoord nog eind 2016 zijn beslag zal krijgen.

In dezelfde sector versmolten recentelijk nog vier multinationals. Dat was het geval met DuPont en Dow Chemical en met ChemChina en Syngenta.


OP DE FOTO
Werner Baumann (links), CEO van Bayer AG, en Hugh Grant, CEO van Monsanto.