Augmented Reality: unieke kans om vakkennis door te geven

Viu More kaapte met zijn Augmented Reality-applicaties dit jaar de BEMAS Innovation Award weg. Deze oplossing opent een waaier aan mogelijkheden voor de onderhoudswereld.

Trefwoorden: #Augmented Reality, #Benny Lauwers, #onderhoud, #onderhoudswereld, #Viu More

Lees verder

maint_art

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Jobtraining, begeleiding bij uitvoering, inspectietools, virtuele handleidingen, het zijn maar enkele voorbeelden van het potentieel dat de technologie biedt. Bovendien zou de techniek wel eens dé oplossing kunnen zijn om de ervaring van oudere werknemers te capteren en door te geven.

Augmented Reality is gebaseerd op de principes van Virtual Reality. Het grote verschil is dat de gebruiker bij deze laatste techniek in een volledig afgesloten virtuele wereld zit, terwijl er bij Augmented Reality interactie met de reële omgeving is.

En het is precies dit verschil dat potentieel voor de onderhoudswereld biedt. Heel eenvoudig gesteld, ziet de gebruiker op zijn ipad, tablet of 'virtual glasses' de installatie waarmee hij bezig is. Door de projectie van virtuele elementen, zoals icoontjes en gereedschappen wordt hij vervolgens begeleid in zijn inspectie of bij de reparatie van de installatie.

In principe is hierbij interactiviteit mogelijk, zoals foutmeldingen of de markering dat elke stap correct is uitgevoerd. Volgens CEO en mede-oprichter Benny Lauwers biedt de technologie nog veel meer mogelijkheden dan wat we vandaag te zien krijgen.

«Momenteel participeren we dankzij iMinds in een ICON-onderzoeksproject, samen met de VUB, UGent en aan aantal andere industriële partners. Bedoeling is de performantie en robuustheid van de AR-software substantieel te verhogen.»

De mogelijkheden van Augmented Reality zijn legio. Lauwers verduidelijkt: «Er is geen enkele barrière om algoritmes te programmeren waarmee alle denkbare werkprocessen in Augmented Reality kunnen worden omgezet.

De applicatie kan tonen welke schroeven je moet losdraaien, welke draden je met elkaar moet connecteren, hoe een schroevendraaier moet worden gepositioneerd, welk gereedschap je best gebruikt. Hij kan de gebruiker een checklist laten aflopen, suggesties doen,...

Natuurlijk zorgt de oplossing er eveneens voor dat alle handelingen in de juiste volgorde en op de veiligste manier worden uitgevoerd. Eigenlijk krijgt de gebruiker een digitale partner, net zoals nieuwe werkkrachten vaak in teamverband met een ouder en ervaren personeelslid samenwerken.

Dankzij onze applicatie kunnen de nieuwelingen meteen alleen op pad, waardoor bedrijven flink wat kosten besparen. Het is trouwens niet de bedoeling dat de applicatie een blijvend hulpmiddel is.

We willen van de onderhoudstechnicus immers geen robot maken die zelf niet meer nadenkt. Integendeel, ons pakket dient ter ondersteuning, helpt hem logisch redeneren en brengt hem kennis bij waarmee hij na enige tijd zelfstandig kan functioneren.»

En nog veel meer...
Volgens Lauwers is Augmented Reality tevens een mooi antwoord op de toenemende vergrijzing, en dan vooral het gevolg daarvan: dat er in de komende tien jaar veel technici op pensioen gaan en bedrijven hiermee een schat aan knowhow zullen verliezen.

«Het is in principe mogelijk om al deze ervaring in een Augmented Reality-applicatie te gieten en constant aan te vullen,» legt de zaakvoerder uit.

«Een andere mogelijkheid is dat bijvoorbeeld machineconstructeurs hun handleidingen niet meer op papier drukken, maar ze in een Augmented Reality-applicatie integreren.»

«Vandaag werken we echter vooral nog device-based: de oplossing laat toe dat de klant bepaalde zaken toevoegt of verandert, maar grondige wijzigingen of aanvullingen moeten op het toestel zelf worden geprogrammeerd.

Voordeel daarvan is de oplossing ook op plaatsen zonder Wifi kan worden ingezet. Momenteel zijn we echter aan bezig met de ontwikkeling van een cloudapplicatie die de klant alle vrijheid geeft om de applicatie volgens zijn wensen aan te passen. Het komt erop neer dat Augmented Reality klaar is om de onderhoudswereld te veroveren.

De hardware en aanverwanten zullen door de inspanningen van een aantal grote spelers, zoals Google, Microsoft en Apple een snelle evolutie ondergaan waardoor het voor bedrijven interessant is om de mogelijkheden van de technologie te verkennen.

Want we zijn ervan overtuigd dat Augmented Reality binnen hier en enkele jaren standaard zal worden in het onderhoudsgebeuren.»


(foto's: Viu More)
Els Jonckheere, Maintenance Magazine