ESA geeft UHasselt-studenten groen licht voor experiment in stratosfeer

Een UHasselt-team van negen doctorandi en studenten fysica heeft van het European Space Agency (ESA) groen licht gekregen voor een experiment in de stratosfeer.

Trefwoorden: #BEXUS-programma, #ESA, #European Space Agency, #experimenten, #OSCAR, #REXUS-programma, #ruimte, #UHasselt, #zonnecellen

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Begin oktober zullen ze enkele printbare zonnecellen en een (diamant)magnetometer de stratosfeer in sturen met een ballon van 640m².

De lancering gebeurt in het Zweedse Kiruna. Het project maakt deel uit van het internationale ‘REXUS/BEXUS’-programma van ESA.

BEXUS (Balloon Experiments for University Students) is een wedstrijd waarbij studenten van over heel Europa een experiment mogen ontwikkelen en, vervolgens, daadwerkelijk uitvoeren tijdens een stratosferische ballonvlucht.

Daarnaast is er nog het ‘REXUS’-programma dat focust op experimenten tijdens een raketvlucht.

Samen met acht UHasselt-teamgenoten (Steven Nagels, Rob Cornelissen, Ilaria Cardinaletti, Jaroslav Hruby, Dieter Schreurs, Jelle Vodnik, Miguel-Angel Beynaerts en Koen Wauters) werkte Tim Vangerven de afgelopen maanden hard aan het zogenaamde ‘OSCAR’-project.

Vangerven: “Met OSCAR (Optical Sensors based on CARbon Materials) willen we de prestaties van printbare zonnecellen en van een magnetische-veldsensor bestuderen tijdens extreme condities. Daarom ook die stratosferische ballonvlucht: in de stratosfeer - op 25 kilometer hoogte - heb je lage luchtdruk, lage temperaturen (tot wel -60 graden Celsius) en een pak meer straling van de zon.”

Het experiment zal moeten uitwijzen of de printbare zonnecellen geschikt zijn voor de ruimtevaart. Zo wil het UHasselt-team bekijken hoe het zit met de veroudering in de ruimte van die nieuwe generatie organische zonnecellen.

Met de magnetometer, uitgerust met een nieuw type van diamant, willen de onderzoekers (prof. dr. Milos Nesladek en dr. Emilie Bourgeois) achterhalen of het mogelijk is om het magnetisch veld van de aarde preciezer te meten.

Vangerven: “Die hogere precisie is belangrijk bij de navigatie van satellieten. Maar ook bij onderzoek naar bijvoorbeeld hersengolven.”

Het UHasselt-team stuurt overigens niet alleen zonnecellen en een diamant-magnetometer de stratosfeer in voor onderzoek. Ook enkele ‘boodschappen van hoop’ én liedjesteksten (onder meer ‘Satelliet Suzy’ van Noordkaap) gaan mee de gondel van een vierkante meter groot in.


(bron en foto: UHasselt)