Ecocombi stoot 21% minder CO2 uit op het vastgelegde proeftraject

Begin 2015 hebben AB InBev en NinaTrans samen het startschot gegeven voor de allereerste rit van een ecocombi op de Vlaamse wegen in het kader van een proefproject van de Vlaamse overheid.

Trefwoorden: #ABInBev, #CO2-uitstoot, #ecocombi, #logistiek, #milieu, #NinaTrans, #supervrachtwagen

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - Fedpol Belgium )

ENGINEERINGNET.BE - De resultaten van de eerste evaluatie zijn positief. Op een anderhalf jaar tijd werd er bijna 20 ton CO2 minder uitgestoten door het gebruik van de ecocombi in vergelijkbaar met de klassieke vrachtwagen op het vastgelegde traject. Dit is gemiddeld een vermindering van 21%.

De deelname aan het proefproject kadert in een breder streven naar logistieke duurzaamheid. Tegen eind 2017 wil AB InBev 8 wereldwijde ambitieuze milieudoestellingen realiseren, waaronder een daling van de CO2-uitstoot in de logistieke activiteiten.

Aangezien twee ecocombi’s drie gewone vrachtwagens vervangen, zijn er minder ritten nodig om dezelfde hoeveelheid goederen te vervoeren, waardoor de CO2-uitstoot daalt.

De ecocombi volgt een vast vergund traject van NinaTrans in Heverlee naar Katoen Natie in de Haven van Antwerpen. Op anderhalf jaar tijd werden 418 vrachtwagenritten uitgespaard. Dit is een daling van 32% in vergelijking met de inzet van klassieke vrachtwagens.

Het aantal uitgespaarde kilometers stemt overeen met een afstand van anderhalve keer rond de aarde. Als de ecocombi in de toekomst meer ingezet kan worden, kan dit ook een positief effect hebben op de mobiliteit.

Uit de evaluatie blijkt dat er hierdoor 21% of bijna 20 ton CO2 kon worden vermeden. De test toont aan dat er een duidelijke milieuwinst is door het gebruik van een ecocombi.