Primeur: Eerste Vlaamse ‘Office on Wheels’ gaat testfase in

Sinds begin september pendelen een 100-tal werknemers van en naar hun vaste werkplek met een gloednieuwe autocar, uitgerust als een echt kantoor op wielen.

Trefwoorden: #Colruyt, #mobiel kantoor, #mobiliteit, #Office on Wheels, #opleidingen, #PraktijkCoach, #stress

Lees verder

HR

( Foto: Praktijkcoach.be )

ENGINEERINGNET.BE - Gedurende een testperiode van 6 maanden zetten zij zo hun reistijd om in werktijd.

De rest van de dag wordt de bus gebruikt om aan artsen en zorgverstrekkers opleidingen te geven omtrent het gebruik van de e-Gezondheidsdiensten, en digitale transformatie.

Bedoeling van het project is om te achterhalen of dit nieuwe transportmiddel een duurzaam alternatief kan bieden voor woon-werkverkeer. Tegelijk wordt er met het mobiele opleidingslokaal eveneens bekeken hoe dit concept kan leiden tot een nieuwe aanpak van opleidingen en tot nieuwe businessmodellen in de autocarindustrie.

30% van de beroepsactieve bevolking is meer dan 30 minuten onderweg van of naar het werk. 9% heeft zelfs meer dan 60 minuten nodig. Zo blijkt uit het Onderzoek Verplaatsingsgedrag Vlaanderen. Ook het aanbod van opleidingen wordt hiermee zelfs letterlijk "dichter tot bij de gebruikers" gebracht.

Het rijdende kantoor verlaagt de filestress van de werknemers en de trainees en heeft daarmee een positief effect op hun werk-levensbalans. Daarnaast sprak ook het groene karakter van dit concept Colruyt Group en partner PraktijkCoach aan. 24 mensen verplaatsen zich in één voertuig. Dit zorgt voor minder voertuigen op de weg en een bijna zes keer kleinere CO2-uitstoot.

De kantoorbus biedt dezelfde faciliteiten als een standaard kantoor of opleidingslokaal. Daarnaast beschikt de autocar over voldoende stopcontacten, een printer, koffiemachine en toilet.

Vanaf 1 oktober biedt PraktijkCoach (in het testgebied) in het kader van het project Eénlijn.be een reeks opleidingen aan in de 'Office on Wheels.'

Deze innovatie kan een mogelijke oplossing bieden voor de ontsluiting van bedrijventerreinen of regio's die vandaag moeilijk bereikbaar zijn. Het is dan ook de bedoeling om, na een positieve evaluatie van de test, andere grote bedrijven en bedrijven terreinen van dit concept te overtuigen en het uit te rollen in de rest van België.

Vlaams minister Philippe Muyters: “Er werd reeds een studie aangevraagd om alle mogelijke potentiële trajecten in Vlaanderen in kaart te brengen. De eerste resultaten zien er alvast veelbelovend uit.”


De kantoorbus werd gebouwd door VDL Bus en Coach en wordt uitgebaat door het West-Vlaams autocarbedrijf Mandel Car. De wificonnectie wordt voorzien door Icon en Proximus. Dit project kwam mede tot stand dankzij de financiële ondersteuning van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).