Nieuw Havenhuis Havenbedrijf Antwerpen afgewerkt

Vier jaar na de start van de werken voor de realisatie van het nieuwe Havenhuis, is het gloednieuwe hoofdkantoor van het Havenbedrijf Antwerpen vorige week officieel in gebruik genomen.

Trefwoorden: #Antwerps Havenbedrijf, #architectuur, #Havenhuis, #logistiek, #Port of Antwerp

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - Marc Van Peel en Eddy Bruyninckx, voorzitter en CEO van het Havenbedrijf, openden de deuren van het gebouw, in aanwezigheid van Vlaams minister Ben Weyts, Antwerps burgemeester Bart De Wever en Patrik Schumacher, principal van het architectenbureau Zaha Hadid Architects.

Het nieuwe Havenhuis is de werkplek van 500 medewerkers van het Havenbedrijf. Zij zaten tot voor kort verspreid over verschillende vestigingen, waaronder de vroegere hoofdzetel van het Havenbedrijf aan de Entrepotkaai.

Vanuit de behoefte om zowel de administratieve als technische diensten onder hetzelfde dak te huisvesten, werd de zoektocht naar een nieuwe hoofdzetel gestart. De brandweerkazerne aan kaai 63, een replica van een Hanzehuis waar sinds eind jaren ’50 de technische diensten van het Havenbedrijf zaten, leek een ideale locatie.

De brandweer zou de kazerne, die niet meer beantwoordde aan de noden van de moderne brandweer, bovendien in 2009 verlaten. Wat restte was een prachtig en beschermd monument dat het Havenbedrijf graag wilde integreren in zijn nieuwe hoofdzetel.

Dat werd meteen een van de uitgangspunten van de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester die in december 2007 werd gelanceerd en waaraan bijna 100 architectenbureaus deelnamen. In een eerste fase dienden vijf bureaus een wedstrijdontwerp in.

De wedstrijdjury koos uit alle voorstellen voor het ontwerp van Zaha Hadid Architects, onder meer omdat het project het meest het bestaande gebouw in zijn waarde liet als monument en er een apart object aan toevoegde.

Verwijzend naar de uitzonderlijke locatie van het gebouw, omgeven door water, werd voor de uitbreiding een volledig glazen gevel ontworpen die rimpelt als golven en daardoor het complexe spel van tinten en kleuren in de lucht weerspiegelt.

De perceptie van een glazen massa die werd geslepen om het nieuwe gebouw een fonkelende verschijning te geven, speelt in het thema van Antwerpen als diamantstad.

De opdracht voor het bouwen van het nieuwe Havenhuis werd in 2012, na een onderhandelingsprocedure met bekendmaking, gegund voor een bedrag van 49,9 miljoen euro. De huidige kostprijs bedraagt om en bij de 55 miljoen euro.

Voor de restauratie van de voormalige brandweerkazerne kreeg het Havenbedrijf een subsidie van 2,6 miljoen euro van Onroerend Erfgoed.