NMBS gaat systematisch LED-verlichting plaatsen op perrons

NMBS gaat tegen 2020 de perrons van meer dan een kwart van zijn 550 stations en stopplaatsen uitrusten met LED-verlichting. "Dat moet energieverbruik met bijna de helft doen dalen".

Trefwoorden: #led, #led-verlichting, #led verlichting, #nmbs, #onderhoud, #spoor

Lees verder

Techniek

( Foto: NMBS )

ENGINEERINGNET.BE - Er is werk aan de winkel voor de onderhoudsdiensten van de Belgische spoormaatschappij NMBS. Die maakt een plan bekend om tegen 2020 zijn energie- en onderhoudskosten stevig terug te schroeven. Meer dan een kwart van zijn treinstations en stopplaatsen moet tegen dan uitgerust zijn met LED. Dat moet leiden tot een "daling van de onderhoudskosten en een vermindering van het energieverbruik met bijna de helft".

NMBS is hoe dan ook een grote verbruiker van energie. Jaarlijks gaat het om niet minder dan 1500GWh, grotendeels bestemd voor het treinverkeer. Drie procent of 50GWh is bestemd voor de verlichting in stations, werkplaatsen, kantoren, dienstgebouwen, onderdoorgangen, parkings, perrons en sporenbundels.

Aangezien de oudste verlichtingsinstallaties - hogedruk kwiklampen met een zeer laag rendement - ongeveer 50 jaar oud zijn, kan bij vervanging dus energie bespaard worden door het aanbrengen van duurzame LED-verlichting of andere energie-efficiënte alternatieven.

NMBS in een mededeling: "Tegen 2020 kan volgens een voorzichtige schatting 2000MWh bespaard worden door het gebruik van LED-verlichting. Dat komt neer op het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van bijna 600 modale gezinnen".

Er zijn al een aantal projecten uitgevoerd of in uitvoering. In het station van Leuven bijvoorbeeld werd eind juni al LED-verlichting aangebracht in de perronoverkapping. En in Brussel-Zuid zijn 600 TL-lampen vervangen. Maar het nieuwe plan staat voor een systematische aanpak om het energieverbruik op alle perrons en stopplaatsen terug te dringen.

Tegen 2020 zal naar verwachting trouwens ook een derde van de onderhoudsateliers zelf uitgerust zijn met LED-verlichting, een besparing van 1500-2000MWh.