Carlsberg brouwt bier volgens brouwtechnieken uit 1883

Met enkele gesofisticeerde technieken is het Carlsberg Research Laboratory erin geslaagd opnieuw dezelfde Carlsberg te brouwen zoals die in 1883 werd gemaakt.

Trefwoorden: #bier, #bierbrouwen, #brouwen, #brouwtechniek, #Carlsberg, #Saccharomyces carlsbergensis, #zuivere gist

Lees verder

Techniek

( Foto: Carlsberg )

ENGINEERINGNET.BE - In 1883 veroorzaakte het Carlsberg Research Laboratory een revolutie in de bierbrouwerij met de baanbrekende ontdekking van zuivere gist waardoor het mogelijk werd om van elk brouwsel kwaliteitsbier te maken.

Aangezien bierziekte in die tijd een wijdverspreid probleem was, deelde de brouwer de zuivere gist, die heel toepasselijk ‘Saccharomyces carlsbergensis’ genoemd werd, gratis uit aan andere brouwers. Vandaag stammen de meeste bieren in de wereld, en ook grote internationale merken, af van deze zuivere gist.

“Zonder deze ontdekking zouden we het soort bier, dat nu 90% van de wereldmarkt vertegenwoordigt, niet kennen”, vertelt de vooraanstaande Britse bierhistoricus Martyn Cornell. Onlangs deden wetenschappers van het Carlsberg Laboratory een bijzondere ontdekking in de oude kelders van Carlsberg in Kopenhagen, Denemarken.

Ze vonden er een van de eerste bieren die ooit gebrouwen werden met de originele zuivere gist van 1883. Na een jaar lang intens onderzoek zijn ze er in geslaagd om levende gistcellen uit het flesje te extraheren.

Om de 140ste verjaardag van het laboratorium te vieren hebben hun wetenschappers en brouwers het allereerste kwaliteitsbier ter wereld op de meest authentieke manier opnieuw gebrouwen. Ze maakten daarbij gebruik van de originele zuivere gist, het oorspronkelijke recept, de ingrediënten en de brouwtechnieken uit 1883.

ACHTERGROND
Het Carlsberg Laboratory werd in 1875 opgericht om meer wetenschappelijk inzicht in de mouterij-, brouwerij- en fermentatieprocessen te verwerven. Het staat bekend om een aantal bijzondere wetenschappelijke ontdekkingen van de voorbije eeuw, gaande van de methode van Professor Dr. Emil Chr. Hansen om gist te zuiveren, tot de uitvinding van de pH-schaal, het concept van eiwitstructuren en de typering van enzymen waardoor we vandaag kleding kunnen wassen op lage temperatuur.