Interactieve webtool om transitie koolstofarme maatschappij te stimuleren

Minister Marghem en de FOD Volksgezondheid hebben vandaag in het Brusselse Institut Saint-Boniface Parnasse de educatieve webtool “My2050” voorgesteld.

Trefwoorden: #eductief, #FOD Volksgezondheid, #klimaat, #koolstofarm, #My2050, #webtool

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen website My2050.be )

ENGINEERINGNET.BE - Deze online tool biedt de burgers, en leerlingen van de 3de graad secundair in het bijzonder, de mogelijkheid zelf een scenario uit te werken voor de transitie naar een koolstofarme maatschappij tegen 2050.

Deze tool moet het maatschappelijk debat stimuleren over de manier waarop België de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met 80 tot 95% kan verminderen t.o.v. 1990.

In navolging van het Akkoord van Parijs heeft de federale Dienst Klimaatverandering een drietalige (NL/FR/EN) educatieve webtool ontwikkeld waarmee iedereen scenario’s kan uitwerken over hoe België zijn bijdrage kan leveren aan de doelstelling van Parijs om naar een klimaatneutrale wereld te evolueren.

De gebruikers van de tool kunnen gedrags- of technologische veranderingen kiezen in het transport, de gebouwen, de industrie, de energieproductie en de landbouw en zo zelf bepalen hoe deze bijdrage er zou kunnen uitzien.

My2050 toont deze keuzes in een interactief virtueel landschap en berekent simultaan of de uitstootvermindering van ons land in 2050 volstaat. De webtool toont verder ook de uitstootvermindering per sector, de energievraag en de netto in- en uitvoer van elektriciteit en berekent de investeringen die nodig zijn om het scenario mogelijk te maken.

De My2050-gebruikers krijgen via 7 animatiefilms (o.m. over de uitdagingen en oplossingen in de verschillende sectoren), 13 infofiches én een lerarenhandleiding voor een optimaal gebruik in de klas (3de graad secundair) een grondig inzicht in de problematiek, zodat ze met kennis van zaken aan het werk kunnen. Ze kunnen hun scenario’s opslaan, vergelijken en delen via mail en via sociale media.

“My2050.be” is gebaseerd op een Brits concept en is een vereenvoudigde versie van een uitgebreid rekenmodel voor de ontwikkeling van koolstofarme scenario’s voor België. De tool werd ontwikkeld i.s.m. Climact, Climate Media Factory, Cronos/Legioen en WWF.

Omdat bewustmaking en betrokkenheid van alle burgers cruciaal is voor de transitie naar een koolstofarme samenleving zullen In de komende maanden ook een aantal ‘klimaatcoaches’ geselecteerd en opgeleid worden, om het gebruik van deze webtool in scholen en andere organisaties te begeleiden.