25% aankopers houdt te grote voorraad bedrijfsbenodigdheden aan

Uit een onderzoek van Manutan blijkt dat meer dan een kwart van de aankopers een geheime voorraad van bedrijfsbenodigdheden aanhoudt.

Trefwoorden: #aankoper, #kantoorartikelen, #lead buyer, #Manutan, #voorraad

Lees verder

Nieuws

( Foto: Manutan )

ENGINEERINGNET.BE - Het balanceren tussen te veel en te weinig voorraad is de meest genoemde ergernis onder aankopers.

Alleen al de seizoens­invloeden maken dat er plotseling tekorten kunnen ontstaan, bijvoorbeeld bij het strooizout, de ventilatoren of bij de toetsen­bord­poets­doekjes tijdens een griepgolf.

Andere ergernissen zijn de hoeveelheid tijd die het kost (lead buyers 20 uur per week, andere aankopers 6 uur per week), maar ook de rompslomp en het gezeur van collega’s over bestellingen.

Over dat laatste zegt meer dan 35% van alle aankopers en bijna de helft van de lead buyers gefrustreerd: ‘Collega’s staan alleen aan mijn bureau om te zeggen dat iets er niet is, nooit om te zeggen dat het allemaal zo goed in orde is’.

Ruim 35% ziet zichzelf vooral als stille kracht; ze hoeven niet zo nodig in de spotlights te staan. 33% zegt ‘er een kick van te krijgen om vragen vanuit de organisatie voor te zijn’. Desnoods met een geheime voorraad. Ook complete jaarvoorraden van basisbenodigdheden zijn niet ongebruikelijk: maar liefst een derde van de ondervraagden bestelt op deze manier.

Het rondje over de vloer is voor veel aankopers een belangrijk onderdeel van hun werk. Ruim 30% van de ondervraagden zegt zelfs eens per week een rondje te maken over de werkvloer om te zien wat er nodig is.

Overigens is dit niet waar ze hun hele bestelsystematiek op baseren. 8% bestelt ad hoc naar aanleiding van elke willekeurige vraag en zo’n 28% verzamelt eerst een aantal vragen en bestelt dan gebundeld.

Ongeveer 37% besteedt het liefst zo min mogelijk tijd aan het aankopen van bedrijfsbenodigdheden.