European Space Agency lanceert UHasselt-project de stratosfeer in

Vorige vrijdag werd de ballon met het OSCAR-project van negen UHasselt-onderzoekers de stratosfeer in gelanceerd, vanop het Kiruna-station van het European Space Agency (ESA).

Trefwoorden: #ESA, #European Space Agency, #OSCAR-project, #stratosfeer, #UHasselt, #‘REXUS/BEXUS’-programma

Lees verder

research

( Foto: © REXUS/BEXUS )

ENGINEERINGNET.BE - Aan de ballon zijn printbare zonnecellen en een (diamant)magnetometer bevestigd. Het doel van deze missie is o.a. om te achterhalen of printbare zonnecellen geschikt zijn voor de ruimtevaart.

Het project maakt deel uit van het internationale ‘REXUS/BEXUS’-programma van ESA, een wedstrijd waarbij universiteitsstudenten een experiment mogen ontwikkelen en, vervolgens, daadwerkelijk uitvoeren tijdens een stratosferische ballonvlucht. De lancering gebeurt vanop het Kiruna-station van ESA in Zweden.

Doctoraatsstudent Tim Vangerven: “Met OSCAR (OpticalSensors based on CARbon Materials) willen we de prestaties van printbare zonnecellen en van een magnetische-veldsensor bestuderen tijdens extreme condities. Daarom ook die stratosferische ballonvlucht: in de stratosfeer (op 25 kilometer hoogte) heb je lage luchtdruk, lage temperaturen (tot wel -60°C) en een pak meer straling van de zon.”

Vangerven: “De data van de ballonvlucht zullen worden geanalyseerd om tot nieuwe wetenschappelijke inzichten te komen. In januari 2017 moeten we een rapport met onze bevindingen indienen bij ESA en in juli volgt er nog een conferentie waar we onze resultaten kunnen voorstellen. Daarna is het project definitief afgesloten.”

Het onderzoeksteam heeft zich ondertussen een nieuwe doel gesteld: de verworven kennis omzetten in minstens twee wetenschappelijke publicaties.