Sharetool wint tiende editie OVAM Ecodesign Award voor studenten

Matthew Campsteyn (LUCA School of arts campus C-mine) wint de award voor zijn ontwerp ‘Sharetool’, een modulair systeem, dat verschillende gereedschappen combineert.

Trefwoorden: #Ecodesign Award, #ecologie, #OVAM, #sharetool, #studenten

Lees verder

Opleiding

ENGINEERINGNET.BE - Met de Ecodesign awards wil de OVAM (Openbare Vlaamse Afval­stoffen­maat­schappij) studenten die in hun jaarwerk of eindwerk oog hebben voor duurzaamheid, een hart onder de riem steken.

Zo willen ze deze jonge ontwerpers inspireren om ook later in hun professionele loopbaan, aandacht te hebben voor duurzame productinnovatie.

Deze keer waagden in totaal 48 studenten uit ontwerpopleidingen van Vlaamse hogescholen hun kans op de hoofdprijs. De OVAM Ecodesign Award voor studenten bestaat uit de categorieën 'eindwerk' en 'jaarwerk'. Er wordt ook een publieksprijs uitgereikt.

De eerste prijs van de OVAM Ecodesign Award 2016 voor studenten in de categorie 'eindwerken' gaat naar Sharetool, een ontwerp van Matthew Campsteyn (LUCA School of Arts Campus C- mine)

Het is een modulair systeem, dat verschillende gereedschappen combineert. De motor en het handvat met de batterij vormen de gemeenschappelijke basis voor verschillende kopstukken (voor een boormachine, decoupeerzaag, enzomeer). Het toestel neemt zo minder ruimte in beslag en componenten zijn gemakkelijk te vervangen.

Het kan ook worden ingezet in de opkomende uitleen-economie. Zo stijgt natuurlijk ook de gebruiksefficiëntie van het apparaat.

De tweede prijs in de categorie 'eindwerken' gaat naar Jonathan Engels (Thomas More, VOMO) voor zijn ontwerp SPAN. Dit is een zitbank die ontstond uit het principe ‘tensegrity’: de creatie van een statische constructie door het opvangen van trek- en drukkrachten met behulp van twee materialen. De eiken onderdelen vangen de drukkrachten op, de inox de trekkrachten.

Naast de twee winnaars in de categorie 'eindwerken', geeft de OVAM twee ontwerpen een eervolle vermelding:

  • Phoenix, een elektrische motorfiets, van Arne Geunens en Athan Schoonbaert (Howest, Industrieel Productontwerpen)
  • De ECOmfort Toolkit van Tina Mees (Universiteit Antwerpen, Productontwikkeling)

In de categorie jaarwerken, gaat de eerste prijs naar Airy van Niels Stelder, Simon VanPottelbergh en Pieter De Vocht (LUCA School of Arts Campus C-mine). De tweede prijs in de categorie ‘jaarwerk’ gaat naar BamBow van Beatrijs Van Hoof en Maud Martens (LUCA School of Arts Campus C-mine).

De publieksprijs 2016 gaat naar Janus (een dubbele schommelstoel waarin geluk delen centraal staat) van Jana Haerinck (Thomas More, VOMO).


(foto's: OVAM)