RWE gaat 80% van gasgestookte stroomcentrales in Nederland sluiten

In februari 2018 zet RWE Moerdijk 1, één van zijn grootste gasgestookte elektriciteitscentales, in de mottenballen. Eerder werden al vier kleinere centrales definitief stilgelegd.

Trefwoorden: #elektriciteitscentrales, #gasgestookte stroomcentrale, #Moerdijk 1, #RWE

Lees verder

Techniek

( Foto: RWE )

ENGINEERINGNET.NL - In de mottenballen leggen betekent voor elektriciteitscentrales dat ze wel worden stilgelegd, maar niet ontmanteld. De installaties worden verder onderhouden, zodat ze ooit weer kunnen worden opgestart.

Met Moerdijk 1 gaat een productiecapaciteit van 347,5 MW in de mottenballen. De centrales in Den Bosch, Bergen op Zoom, Emmen en Klazienaveen, samen goed voor 190,7 MW, stonden al sinds 2012 in de mottenballen en gaan op 1 december 2016 onherroepelijk dicht.

RWE, dat in 2009 de elektriciteitscentrales van Essent overnam, zegt ook dat de Clauscentrale in Maasbracht (1.914 MW), die al sinds 2014 stil ligt, ook in de toekomst inoperationeel zal blijven. Maar Moerdijk 2 (426 MW), als stoom- en gascentrale efficiënter werkend dan de oudere centrale Moerdijk 1, zal weer voltijds draaien.

De voorbije jaren Draaide Moerdijk 2 alleen op momenten van piekvraag. Dit betekent dat ze meestal niet werkte. In 2018 zal minder dan 20% van RWE's gastgestookte vermogen tot elektriciteitsproductie operationeel blijven.


ACHTERGROND
RWE motiveert deze beslissing met de huidige hoge gasprijzen (in vergelijking met steenkool), waarvan ze niet meteen een daling verwacht. Bovendien verlengde een grote industriële klant van Moerdijk 1 zijn contract niet, omdat hij zelf elektriciteit gaat produceren. Bovendien daalt de stroomvraag in Nederland geleidelijk, omdat huizen almaar beter geïsoleerd worden en meer en meer huishoudens en bedrijven PV-systemen voor zonne-energie plaatsen.