Kies de winnaar van eerste Sustainability Award van Antwerpse haven

Op 16 november zal bekend gemaakt worden wie de allereerste Sustainability Award van de Antwerpse havengemeenschap in de wacht sleept. Er zijn vier genomineerden.

Trefwoorden: #Antwerpse haven, #duurzaamheid, #havenbedrijf Antwerpen, #Port of Antwerp, #Sustainability Award

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - De 7-koppige jury, onder leiding van havenschepen Marc Van Peel en de provinciegouverneurs van Oost-Vlaanderen en Antwerpen, kozen uit 20 deelnemende bedrijven en organisaties de 4 genomineerden.

Vanaf nu mag iedereen zijn of haar stem uitbrengen, en zo mee beslissen wie die felbegeerde duurzame Award mee naar huis mag nemen.

De duurzaamheidsaward is een initiatief van het Havenbedrijf Antwerpen, de Maatschappij Linkerscheldeoever en VOKA-Alfaport. Sinds 2011 zijn zij de stuwende kracht achter het tweejaarlijkse duurzaamheidsverslag van de Antwerpse havengemeenschap.

Rode draad doorheen dat verslag is de ambitie die de Antwerpse haven koestert om koploper te blijven in het creëren van duurzame toegevoegde waarde. Die ambitie wordt vanaf dit jaar nog duidelijker in de verf gezet met de tweejaarlijkse uitreiking van een duurzaamheidsaward.

Dit zijn de vier genomineerden:
Boost Ambition to a social Future (BASF Antwerpen):

Dat duurzaamheid meer is dan enkel milieu wordt mooi weerspiegeld in het door BASF ingediende project ‘Boost Ambition to a social Future’. Het bedrijf probeert binnen dit project in samenwerking met SD Worx, Karel de Grote Hogeschool en het stadsbestuur Antwerpen de stap naar het hoger onderwijs voor de zogenaamde ‘pioniersstudenten’ te verkleinen.

1 warmtenet = 50 windturbines (Ecluse):
Door samenwerking tussen verschillende bedrijven wordt er bij het project ECLUSE naar gestreefd om de huidige energievoorziening van meerdere grootschalige chemische bedrijven op basis van aardgas te vervangen door een warmtenet. De energie voor het warmtenet wordt geproduceerd in de waste-to-energy installaties van INDAVER en haar joint-venture SLECO.

Cradle to Cradle (Gyproc):
Het Cradle to Cradle project van Gyproc, waarbij de producent streeft naar de productie van gipskartonplaten die 100% recycleerbaar zijn, is een van de pioniers in de circulaire economie, ook op internationaal niveau.

Industrial Heat Transformer: Upgrading waste heat to process heat (Qpinch):
Het project van Qpinch heeft op pilot-schaal aangetoond dat recuperatie van restwarmte nu ook duidelijk haalbaar is, waarna het op grotere schaal kan uitgerold worden.