Aankoper levert continu gevecht tussen trouw en efficiëntie

Gemiddeld hebben lead buyers, eind-verantwoordelijken voor aankoop bij grote bedrijven, maar liefst 35 verschillende leveranciers voor bedrijfsbenodigdheden.

Trefwoorden: #aankoop, #aankoper, #bedrijfsbenodigdheden, #lead buyer, #Manutan

Lees verder

Nieuws

( Foto: Manutan )

ENGINEERINGNET.BE - Overige aankopers, zoals facilitair medewerkers bij zowel grote als kleine bedrijven, hebben er minder, maar nog altijd ongeveer 15 leveranciers.

Dat zijn de conclusies van een onderzoek van Novio Research in opdracht van Manutan onder 792 Belgische aankopers van bedrijfsbenodigdheden.

Filip Van den Abeele, Sales Operations Manager bij Manutan: “Elke leverancier en elke levering kost tijd en aandacht. Daar kun je flink op besparen”,

De aankopers willen tegelijkertijd het liefst zo weinig mogelijk leveranciers: ongeveer 35% is het daar mee eens, tegenover slechts 10% die het daar duidelijk mee oneens is. Minder leveranciers maakt het bestelproces een stuk efficiënter, wat een van de grootste wensen van de aankopers is.

Maar afscheid nemen van leveranciers blijkt nog niet zo makkelijk. 45% van de ondervraagden zegt trouw te zijn aan zijn leveranciers. Aankopers van 55 jaar of ouder hebben die trouw sterker dan hun jongere collega’s.

Tegelijkertijd zijn ook veel aankopers, zeker bij de grote bedrijven, continu op zoek naar leveranciers die meerdere verschillende artikelen kunnen leveren. Betrouwbaarheid (63%), een goede service (63%) en snelheid (59%) zijn voor de gemiddelde aankoper de belangrijkste succesfactoren van een leverancier.