Dijkdeuvels eerste keer toegepast op dijkverbeteringsproject HOP

Van Oord en GMB zullen voor het eerst de innovatieve dijkdeuvels toepassen op een dijkvak tussen Hagestein en Opheusden. Opdrachtgever van dit project is Waterschap Rivierenland.

Trefwoorden: #dijkdeuvels, #dijkversterking, #GMB, #stalen ankerstangen, #Van Oord, #Waterschap Rivierenland

Lees verder

Techniek

( Foto: Van Oord )

ENGINEERINGNET.NL - Dijkdeuvels zijn stalen ankerstangen omhult met cement. Ze steken tot in de onderliggende zandlaag en voorkomen dat bij hoog water de dijk kan bezwijken.

Door het aanbrengen van de dijkdeuvels wordt op een effectieve wijze de veiligheid van de dijk vergroot. Als de werkruimte beperkt is, door bijvoorbeeld huizen en begroeiing, dan is het aanbrengen van deze innovatie een uitkomst.

De dijkdeuvels worden geheel binnen het bestaande dijkprofiel aangebracht waardoor er geen ingrepen in de kruin of de teen van de dijk nodig zijn. De omgeving wordt tijdens de werkzaamheden veel minder belast dan met de traditionele plaatsing van damwanden of aanvulling met grond, terwijl de waterveiligheid behouden blijft.

Dankzij de intensieve samenwerking tussen Van Oord, GMB, BAM Speciale Technieken en RoyalHaskoningDHV is deze vernieuwende methode voor dijkversterking ontstaan.


Over Dijkverbetering Hagestein - Opheusden (HOP)
Dit project omvat het versterken van ongeveer 18 km dijk verspreid over twee dijkringen, tien werkvakken en vijf gemeenten. Het eerste en laatste werkvak liggen 40 km uit elkaar op de zuidelijke oever van de Neder-Rijn en Lek.

Het is een van de projecten binnen het programma Ruimte voor de Rivier. In dit programma werken regionale overheden en het Rijk samen om het rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen.