Aansprakelijkheidsverzekering ook verplicht voor aannemers

Architecten, aannemers en overige dienstverleners in de bouwsector moeten binnenkort een tienjarige aansprakelijkheids-verzekering aangaan.

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De federale regering heeft hiervoor een wetsontwerp goedgekeurd. Volgens minister van economie Kris Peeters (CD&V) zal deze wet, na goedkeuring door het parlement, de discriminatie wegwerken tussen architecten en aannemers.

"De verzekering dekt de risico’s, en verbetert ook de positie van de bouwheer. Dit zal de bouwmarkt beter reguleren, en zo de consument beter beschermen," aldus Peeters.

De verzekering voor de tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid voor aannemers en architecten wordt verplicht. Deze verplichting geldt in dezelfde mate voor aannemers en architecten. Het onderscheid tussen architecten en aannemers verdwijnt hiermee. Naast het wegwerken van discriminatie, heeft deze wet eveneens tot doel om de bouwmarkt beter te reguleren en zo de consument beter te beschermen.

"Met dit wetsontwerp hebben we een oplossing uitgewerkt voor een probleem dat al aansleepte sinds 2007," zegt minister van middenstand Willy Borsus (MR).


ACHTERGROND
In 2007 stelde het Grondwettelijk Hof vast dat, bij de aanvechting van de verzekering voor architecten in het kader van de in solidum veroordeling, niet de verzekering voor de architecten het probleem was, maar het uitblijven van een dergelijke verzekeringsplicht bij de overige bouwactoren. De verplichte verzekering is enkel van toepassing voor gebouwen bestemd voor bewoning.

"Dit past in ons doel om de consument te beschermen. Per schadegeval is een tegemoetkoming voorzien tot maximum 500.000 euro, afhankelijk van de waarde van het gebouw, ook als de waarde van het gebouw hoger is dan 500.000 euro. De verzekerden hebben de keuze uit een jaarpolis en een polis per project. Aannemers en overige dienstverleners mogen samen een polis afsluiten voor het geheel van de werken," licht Peeters toe.