Onderzoek: tekort aan onderhouds- en productietechnici neemt niet af

Ondanks recente toevloed van ontslagen, volhardt Belgische arbeidsmarkt in paradox dat de vraag naar talent het aanbod overstijgt. Dat blijkt uit de jaarlijkse rondvraag van Manpower.

Trefwoorden: #arbeidsmarkt, #jobs, #maintenance, #manpower, #manpowergroup, #onderhoud, #productie, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: Magnox )

ENGINEERINGNET.BE - Het tekort aan geschikte medewerkers laat zich in 2016 voelen bij 24% van de 751 Belgische werkgevers die ManpowerGroup bevroeg voor zijn jaarlijkse enquête naar het tekort aan talent. Uit de resultaten blijkt bovendien dat de verhoudingen noch de oorzaken veranderd zijn. Liefst 82% van de bevraagde werkgevers in België ondervindt evenveel moeilijkheden om het juiste talent te rekruteren als vorig jaar.

In Vlaanderen echter krijgen de werkgevers hun vacatures het moeilijkst ingevuld: deze regio kampt met het grootste tekort (31% of 5 procentpunten hoger vs. 2015) terwijl de schaarste in Brussel (22% of 4 punten minder) en Wallonië (13% of 5 punten minder) krimpt.

De top tien van knelpuntberoepen wordt zonder verrassing opnieuw gedomineerd door de technische beroepen en geschoolde arbeiders. Deze laatste categorie staat op nummer één, op de voet gevolgd door de chauffeurs en de technici (onderhoud, productie). Daarna komen de administratieve medewerkers (meestal meertalig), commerciële profielen en salesmanagers.

Meer dan een kwart van de werkgevers verwijst naar het tekort aan of ontbreken van geschikte kandidaten en naar het gebrek aan hard skills (te weinig technisch onderlegd). Andere oorzaken die doorwegen zijn het gebrek aan ervaring of soft skills (sociale en persoonlijke vaardigheden).

Opvallend is dat 51% de bevraagde werkgevers - tegenover slechts 17% vorig jaar - investeert in de vorming en opleiding van de eigen medewerkers medewerkers om het personeelstekort op te vangen. Daarnaast gaan ze rekruteren in niet-traditionele segmenten (48%) – jongere en oudere doelgroepen, nieuwe regio’s – of bieden ze de kandidaten extra voordelen (38%) of betere loonvoorwaarden (29%).