SKF construeert tweerijig tonlager van 8 ton voor mijnbouwbedrijf

Lagerproducent SKF bouwt zijn grootste ISO-afmeting tweerijig tonlager ooit: 7.780kg, een asgatdiameter van 1,25 meter en rollichamen die elk 42kg wegen. Bestemd voor de mijnbouw.

Trefwoorden: #goteborg, #lager, #maintenance, #mijnbouw, #onderhoud, #skf, #tonlager

Lees verder

Techniek

( Foto: SKF )

ENGINEERINGNET.BE - De Zweedse lagergigant SKF heeft in zijn fabriek in het Zweedse Göteborg een schitterende referentie toegevoegd aan zijn palmares. Het mocht voor een mijnbouwbedrijf een lager van bijna 8 ton construeren.

Waarvoor het lager gebruikt zal worden, is niet duidelijk. Wat wel vaststaat, is dat het om een hoogkwalitatieve constructie gaat, vermits de omgevingscondities in de mijnbouw zeer moeilijk zijn.

Het gaat meer bepaaold om een zelfinstellend tweerijig tonlager, met rollichamen van elk 42kg, voorzien van een nieuw systeem dat de werkelijke montagepassing van het lager op de as meet. Dit helpt om het risico te vermijden van verkeerde montage, een belangrijk punt bij lagers met grote afmetingen.

Daarnaast werd een door SKF ontwikkeld en gepatenteerd warmtebehandelingsproces toegepast om de slijtweerstand van het materiaal onder de onvermijdelijk slechte werkingscondities in de mijnbouw - slechte smering en vervuiling - te verhogen.

Daniel Ortega, Project Manager bij de fabriek in Göteborg: “We hebben nauw samengewerkt met de klant om een optimaal 241/1250 lager te ontwikkelen”. Het lager is intussen uitgeleverd.