”België mag trots zijn op vernieuwingsdrang van haar industrie”

Naast winnaar GSK sleepten vijf andere bedrijven een nominatie voor de essenscia Innovation Award 2016 in de wacht. Opvallend: het zijn allemaal innovaties met een sterk Belgisch karakter.

Trefwoorden: #BASF, #essenscia, #Evonik, #GSK, #innovatie, #Innovation Award, #IRE ELiT, #Mithra Pharmaceuticals, #Nationaal Instituut voor Radio-Elementen, #Qpinch

Lees verder

research

( Foto: Evonik )

ENGINEERINGNET.BE - Dat er stevig geïnnoveerd wordt in de sector van de chemie en de life sciences bewijst het lijstje van innovaties waarmee vijf in België gevestigde bedrijven dit jaar een nominatie voor de gegeerde essenscia Innovation Awards wisten te veroveren. BASF Antwerpen, Evonik Antwerpen, IRE ELiT, Mithra Pharmaceuticals en Qpinch werden genomineerd voor respectievelijk innovaties in superabsorberende polymeren, duurzame voedselproductie, kankeronderzoek, vrouwelijke gezondheid en energie-efficiëntie. Zoals we reeds meldden, kwam uiteindelijk GlaxoSmithKline met kandidaat-vaccin tegen zona als winnaar uit de bus (zie leestip onderaan).

Wat dit jaar opvalt is de sterke Belgische inbreng in de ontwikkeling van de vijf nieuwe technieken. Zo ontwikkelde BASF Antwerpen een nieuwe generatie superabsorberende polymeren die zorgen voor beter absorberende, dunnere en comfortabelere luiers en incontinentiemateriaal. Het chemiebedrijf bouwt hiervoor momenteel in de Antwerpse haven een productie-installatie die midden volgend jaar operationeel wordt. Evonik Antwerpen startte vorige maand met de productie van een specifiek voedingssupplement dat de kweek van kreeften en garnalen in aquacultuur duurzamer maakt. Beide installaties zijn uniek in de wereld.

Qpinch, een spin-off van de UGent, ontwikkelde dan weer een energie-efficiënte technologie om restwarmte van industriële processen te recycleren tot herbruikbare proceswarmte met een hogere temperatuur. De start-up maakt zich sterk dat België met deze innovatie tot 800.000 ton CO2 per jaar kan besparen.

Mithra Pharmaceuticals, een spin-off van de ULG (Université de Liège), hoopt met het natuurlijke hormoon estetrol een revolutie te veroorzaken in anticonceptie en menopauze. Met estetrol ervaren vrouwen de positieve effecten van oestrogeen, zonder de bijwerkingen.

IRE ELiT, het innovatiecentrum van het Nationaal Instituut voor Radio-Elementen in Fleurus, bouwde een gallium-68 generator waarmee artsen heel nauwkeurig en in een vroeg stadium prostaatkanker kunnen ontdekken, een aandoening die voorkomt bij één man op de tien.

Juryvoorzitter François Cornélis, ook voorzitter van Innovation Fund: "Het zijn allemaal innovaties met een sterk Belgisch karakter waarbij onderzoek en ontwikkeling, vaak in samenwerking met een van onze vele universiteiten of onderzoekscentra, en productie in belangrijke mate in ons land plaatsvinden. België mag best trots zijn op de vernieuwingsdrang van haar industrie".


OP DE FOTO
Feestelijke inhuldiging van de installatie voor productie van het voedingssupplement dat de kweek van kreeften en garnalen in aquacultuur duurzamer maakt bij Evonik Antwerpen eerder dit jaar.