VMM heeft neerslagradar in Houthalen-Helchteren in gebruik genomen

De Vlaamse Milieumaatschappij heeft in het Limburgse Houthalen-Helchteren een neerslagradartoren gebouwd, waardoor de berekening van de overstromings-voorspellingen nauwkeuriger wordt.

Trefwoorden: #Houthalen-Helchteren, #neerslag, #neerslagradar, #overstroming, #radar, #Vlaamse MilieuMaatsschappij, #voorspelling

Lees verder

Nieuws

( Foto: VMM )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe radartoren is 65 meter hoog. De radar is met zijn antenne van 4,2 m diameter een geavanceerd meetinstrument dat permanent de neerslaghoeveelheden binnen een straal tot 120 km nauwkeurig meet.

Elke 5 minuten wordt er zowel van de locatie van de neerslag als van de intensiteit een beeld gemaakt. Leg je die samen, dan krijg je een film van hoe neerslag over Vlaanderen trekt. Er kan ook afgelezen worden in welke gebieden het meeste regen viel.

Die nauwkeurige neerslagdata heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) nodig om op tijd te kunnen waarschuwen voor mogelijke overstromingen in Vlaanderen. Deze informatie is cruciaal voor o.a. de waterbeheerders, de hulp- en crisisdiensten en het KMI voor en tijdens overstromingen. Na hevige neerslag helpen de radarbeelden mee om de gebieden met schade af te bakenen.

Samen met de weerradar van het KMI in Jabbeke krijgen we dankzij de nieuwe neerslagradar in Houthalen-Helchteren gebiedsdekkende beelden van heel Vlaanderen. De VMM beschikt verspreid over Vlaanderen ook over een dicht netwerk van 43 pluviografen.

De gegevens van de gevallen neerslag worden onmiddellijk gecombineerd met de radarbeelden, zodat steeds een nauwkeurige inschatting wordt bekomen van de hoeveelheid neerslag die op elke locatie valt.