Defensie presenteert plan voor vernieuwing en innovatie

De Strategische Kennis- en Innovatieagenda richt zich, naast vernieuwing van de krijgsmacht, op het versterken van de samenhang tussen kennisprioriteiten en innovatiedoelen.

Trefwoorden: #Clingendael, #Defensie, #denktank, #Haagse Centrum voor Strategische Studies en de industrie, #krijgsmacht, #MARIN, #Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, #Strategische Kennis- en Innovatieagenda, #TNO

Lees verder

Nieuws

( Foto: Defensie )

ENGINEERINGNET.NL - Defensie blijft de komende jaren investeren in onderzoekscapaciteit en de externe kennisbasis. Zo blijft specifieke kennis, die niet op de markt verkrijgbaar is, behouden.

Essentieel is hierbij het onderhouden van strategische relaties met kennisinstituten. Denk aan TNO, MARIN, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), de denktanks Clingendael en het Haagse Centrum voor Strategische Studies en de industrie.

Dit staat in de Strategische Kennis- en Innovatieagenda (SKIA) 2016-2020 met het motto 'Voorblijven in een onveiliger wereld', die minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft gepresenteerd aan de Kamer. Hennis schrijft in haar voorwoord dat Defensie doorlopend moet investeren in kennisopbouw, technologische ontwikkeling en innovatie.

Bovendien onderstreept de verslechterde veiligheidssituatie in de wereld en rondom Europa volgens haar de noodzaak de krijgsmacht te vernieuwen. "Samen met onze bondgenoten moet de krijgsmacht overwicht houden over (potentiële) tegenstanders, die steeds gemakkelijker toegang krijgen tot nieuwe technologieën. Ook de samenleving stelt hoge eisen aan de krijgsmacht, of het nu gaat om zorgvuldig militair optreden of om goed werkgeverschap," aldus de minister.

Voor een toekomstbestendige krijgsmacht is vernieuwing noodzakelijk. Daarom zijn de aanvullende investeringen op het terrein van onderzoek & ontwikkeling deel van het meerjarig perspectief. Streven is dat Nederland op termijn voldoet aan de norm van het Europese Defensie Agentschap: 2% van het defensiebudget moet hieraan worden besteed.

De SKIA is nadrukkelijk gericht op een breed publiek, binnen en buiten de krijgsmacht. De agenda moet de komende jaren richtinggevend zijn, samenbindend en voorwaardenscheppend. Dit door bijvoorbeeld ruimte te geven aan kleinschalig innovatie, dichtbij de werkvloer, maar ook aan initiatieven als Concept Development & Experimentation.

Snelle technologische ontwikkelingen, vaak verbonden met steeds verdergaande digitalisering, vereisen dat. Tussentijdse aanpassing van kennisprioriteiten en innovatiedoelen blijft uiteraard mogelijk. Mogelijke aanleiding hier voor is voortschrijdend inzicht, zowel vanuit de kennisbehoefte van Defensie en nieuwe technologieën, als ontwikkelingen op veiligheidspolitiek of maatschappelijk terrein. De SKIA biedt de nodige flexibiliteit.


Dit zijn de 7 speer punten van de SKIA:

  • Het vergroten en flexibiliseren van de inzetbaarheid van de krijgsmacht.
  • Een bedrijfsvoering gericht op inzicht.
  • Wapeninzet op maat.
  • Optreden in steden.
  • Informatie als doelwit en als wapen.
  • Systemen & systeemintegratie.
  • Mens-machine-teaming.