Haven van Antwerpen kondigt massale investeringen aan

De komende jaren zal er stevig geïnvesteerd worden in de Antwerpse haven. Momenteel staat er voor ongeveer 650 miljoen euro investeringen in de startblokken.

Trefwoorden: #Antwerpse haven, #Delwaidedok, #Hansadok, #Havenbedrijf Antwerpen, #investeringen, #SEA-invest groep, #SEA-Tank Terminal, #Zenith Energy

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Eind 2013 gaf MSC aan haar positie in Antwerpen verder te willen versterken. De home terminal van de rederij aan het Delwaidedok had echter zijn limieten bereikt en verhuisde naar het Deurganckdok op de Linkerscheldeoever.

Om de vrijgekomen terreinen aan het Delwaidedok zo snel als mogelijk een nieuwe toekomst te geven, organiseerde het Havenbedrijf in het voorjaar een uitgebreide, internationale marktconsultatie.

Het Havenbedrijf ontving kandidatuurstellingen voor zowel watergeboden als niet-watergebonden activiteiten. Met de verschillende kandidaten werd uitvoering onderhandeld, met het oog op een maximale invulling van de beschikbare terreinen.

Aan het Delwaidedok plant de SEA-invest groep de bouw van een nieuwe tankterminal, goed voor een investering van 250 miljoen euro.

De groep zal aan hetzelfde dok ook instaan voor de uitbating van een onafhankelijke containerterminal, die het overnam van Independent Maritime Terminal (I.M.T.). Die terminal ligt tot vandaag aan het Hansadok, en kan door de relocatie en een bijkomende investering van 50 miljoen euro, verder groeien aan het Delwaidedok.

Voor het internationale terminalbedrijf Zenith Energy uit Houston werd een locatie gezocht. Gezien het belang van het project dat het bedrijf in Antwerpen wil realiseren, werd er binnen de haven op de Rechterscheldeoever een alternatieve locatie gevonden.

Zenith Energy is reeds actief in Amsterdam, maar zocht een tweede locatie in het strategisch zo belangrijke ARA-gebied. Op termijn zal het bedrijf tot 250 miljoen euro investeren in de Scheldehaven.

Aan het Hansadok zal SEA-Tank Terminal, dochter de van SEA-invest groep, op de concessie die het overnam van de I.M.T.-containerterminal extra tankcapaciteit bouwen voor Total. De geplande investering is goed voor een bedrag van 100 miljoen euro.

Eddy Bruyninckx, gedelegeerd bestuurder van het Havenbedrijf: “Dankzij de enorme interesse voor het havenareaal hebben we die projecten kunnen kiezen die de hoogste toegevoegde waarde bieden voor de volledige haven.”

Aan al deze investeringen hangt ook een stijging van het aantal jobs vast.