Expo toont pioniersrol Gentse in voorgespannen beton

In de Kluizenzaal van de vroegere Bank van de Arbeid loopt een tentoonstelling over de rol van de Gentse universiteit en Gustave Magnel in de ontwikkeling van voorgespannen beton.

Trefwoorden: #Bank van de Arbeid, #Gent, #Gustave Magnel, #kluizenzaal, #Uco-fabriek, #Universiteit Gent, #voorgespannen beton

Lees verder

Nieuws

( Foto: Universiteit Gent )

ENGINEERINGNET.BE - Professor Magnel (1889-1955) perfectioneerde deze technologie door doorgedreven onderzoek in zijn labo, tijdens de jaren veertig.

De Uco-fabriek in de Gentse Bloemekenswijk is één van de eerste imposante toepassingen ervan. Voorgespannen beton wordt vooral gebruikt om grote overspanningen te realiseren, zoals lange bruggen of expohallen. Door de stalen kabels in het beton onder spanning te plaatsen, kan de constructie zwaarder belast worden.

Magnel haalde de kinderziektes uit de technologie en bracht zijn eigen geperfectioneerde systeem op de markt. Toepassingen bleven niet lang uit. Toen textielbedrijf Uco in 1948 een vestiging wou openen in de Bloemekenswijk, had Magnel het antwoord op de bouwtechnische uitdaging en kon er een indrukwekkende fabriekshal van 35.000 vierkante meter worden opgetrokken met erg weinig kolommen en steunpunten.

Het Uco-gebouw was de eerste fabriekshal waarin de combinatie van prefabricatie en voorgespannen beton op grote schaal werd toegepast. De tentoonstelling is dagelijks gratis te bezoeken in Bank van de Arbeid (Voldersstraat 1), op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur en op zaterdag doorlopend van 11 tot 18 uur, tot 31 maart 2017.


ACHTERGROND
Stadsontwikkelingsbedrijf Sogent werkt vandaag aan de herbestemming van de Uco-site. Ze zal haar economisch nut behouden, als uitvalsbasis voor sociale economiebedrijven. De aanleg van het Bloemekenspark en de renovatie van het bijhorend Balenmagazijn als polyvalente ruimte voor de buurtbewoners versterken de site.