Vlaanderen investeert in restauratie Openluchtmuseum Bokrijk

Geert Bourgeois (N-VA) kent als Vlaams minister van onroerend erfgoed een premie toe van 14,5 miljoen euro voor restauraties van gebouwen in het Openluchtmuseum Bokrijk (Genk).

Trefwoorden: #Bokrijk, #Geert Bourgeois, #Genk, #Openluchtmuseum, #restauratie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen / Domein Bokrijk / Philippe Van Gelooven )

ENGINEERINGNET.BE - Bokrijk start onmiddellijk met de restauratie van elf historische gebouwen, waaronder de water- en windmolens en de kerk uit Erpekom in museumdeel Kempen.

De uitvoering van de werken maakt een bezoek aan het museum extra interessant. De bezoekers krijgen zo een beter zicht op de uiteenlopende bouwtechnieken die bij een restauratie komen kijken, waaronder ook traditioneel vakwerk zoals lemen, vitsen en strodekken.


ACHTERGROND
Het openluchtmuseum telt 120 authentieke gebouwen met huisraad en bijhorend alaam, afkomstig uit verschillende Vlaamse regio’s en tijdsperiodes. Dit patrimonium is momenteel toe aan een grondige restauratie.

Bourgeois spreidt de premie over vijf jaar en rekent erop dat ze zowat 80% van de geraamde kosten zal dekken. De provincie Limburg engageert zich voor de bijkomende financiering waarbij ook de bijkomende kosten voor ontwerpdossiers, voorafgaand onderzoek, erelonen en niet-betoelaagbare werken zijn inbegrepen.