Eerste Sustainability Award Antwerpse haven gewonnen door ECLUSE

Het project ECLUSE heeft de allereerste Sustainability Award van de Antwerpse havengemeenschap gewonnen. Qpinch, Gyproc en BASF Antwerpen waren de andere genomineerden.

Trefwoorden: #Antwerpse haven, #ECLUSE, #essenscia, #Port of Antwerp, #Sustainability Award, #warmtenet

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - Het project ECLUSE zal de energievoorziening van verschillende chemische bedrijven in de Waaslandhaven op termijn vervangen door een warmtenet.

Wanneer dit warmtenetwerk op volle kracht zal draaien, wordt het één van de grootste industriële warmteclusters in Europa. Het kan maar liefst 10% opleveren van alle groene warmte die in Vlaanderen geproduceerd wordt.

Daarmee levert het een belangrijke bijdrage aan de doelstellingen die België moet halen in het kader van het klimaatverdrag van Parijs dat begin november in werking is getreden.

De energie voor het warmtenet wordt geproduceerd in de waste-to-energy installaties van afvalverwerker INDAVER en haar joint venture SLECO. Het stoomnetwerk zal worden aangelegd door Infrax.

Zes verbrandingsinstallaties zullen stoom produceren voor een maximaal vermogen van ongeveer 250 MW. Dat levert op jaarbasis een CO2 besparing op van 100.000 ton, wat je kan vergelijken met de CO2-reductie op jaarbasis van 50 windturbines van 2,3 MW.

Het netwerk werd bovendien zo ontworpen dat het op termijn nog kan groeien en voor een CO2-reductie kan zorgen, die gelijk is aan de reductie van 100 windturbines.

Vandaag wordt de stoom in turbines omgezet tot elektriciteit. Eens het stoomnetwerk operationeel is, wordt de stoom zoveel als mogelijk rechtstreeks geleverd aan de industrie via het netwerk, wat veel energie-efficiënter is en wat een belangrijke bijdrage levert tot de verankering van de chemische industrie in onze regio.

Daarom ook ondersteunt essenscia, de federatie van de chemische industrie en life sciences, het ECLUSE-warmtenetwerk.


Met deze Sustainability Award wordt meteen de Walk of Sustainability, een duurzame promenade aan de voet van het nieuwe Havenhuis geopend. Elke winnaar van deze tweejaarlijkse Award krijgt een steen die zal ingelegd worden in deze promenade.