1,2 miljoen euro Europees geld voor innovatief warmtesysteem

Met ‘HeatNet’ krijgen Kortrijk, intercommunale Leiedal en de UGent zo’n 1,2 miljoen euro aan Europese middelen voor de ontwikkeling en uitbouw van warmtenetten voor de toekomst.

Trefwoorden: #Codema, #Europese subsidie, #Heatnet, #Kortrijk, #Leiedal, #Universiteit Gent, #warmtenet

Lees verder

Nieuws

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - HeatNet betekent een flinke stimulans in het streven naar een klimaatneutrale regio en draagt bij aan de doelstellingen van het Burgemeestersconvenant.

Kortrijk wil een vooruitstrevend beleid voeren op het vlak van warmtenetten. Samen met intercommunale voor streekontwikkeling Leiedal en met Universiteit Gent (onderzoeksgroep Thermische Energie in de Industrie en het energiekennisplatform Power-Link) engageerden we ons in het Europees project HeatNet.

Ze sloten zich aan bij het consortium uit 5 verschillende landen dat, onder leiding van Dublins energiebedrijf Codema, een subsidieaanvraag indiende bij de Europese Unie binnen het Interreg-programma North-West Europe.

Zo krijgt de regio toegang tot de ervaringen van warmtenetexperten uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Ierland.

Europa gaf dit voorstel groen licht en met deze steun zal niet alleen een eigen warmtenet gerealiseerd worden, er zal ook gezocht worden naar de meest innovatieve oplossing, namelijk een vierde-generatiewarmtenet, dat flexibel om kan gaan met verschillende warmtebronnen, maar dat ook warmte kan leveren bij wisselende temperatuur.

Eerst wordt een voorbeeldwarmtenet aangelegd op de campus Kortrijk Weide, waar een netwerk de warmte vanuit het zwembad door zal geven aan de fuifzaal en de loods (incubator). Verder reiken UGent, Howest en de stad Kortrijk elkaar de hand en onderzoeken ze samen of een connectie tussen de onderwijscampussen en de ontwikkeling op Kortrijk Weide mogelijk is.

Op langere termijn wordt onderzocht hoe warmtenetten op basis van een hernieuwbare energiebron in de binnenstad zouden kunnen worden uitgerold. Hiervoor zal geanticipeerd worden met een vooruitstrevende regelgeving en wordt gezocht naar goede businessmodellen voor zowel verkavelaars die nieuwe woningen en appartementen bouwen als voor renovatieprojecten van woningen en dienstgebouwen.

De expertise van HeatNet zal Leiedal ook doorvertalen naar eigen realisaties (bedrijventerreinen en woonzones) en andere projecten zoals BISEPS die inzet op duurzame energieproductie bij ondernemingen.

De geraamde uitgaven voor de komende vier jaar in het HeatNet-project komen voor Kortrijk op 1.349.003 euro (investeringen en externe expertise) Leiedal investeert 299.750 euro, en de UGent zal 350.300 euro bijdragen aan het project HeatNet. Van al deze middelen zal minimum 60% gefinancierd worden door Europa.


De ‘leadpartner’ in het Europees project HeatNet is Codema (City of Dublin Energy Management Agency) uit Ierland. Er worden verschillende piloot investeringen opgenomen door de ‘investmentpartners’: Plymouth (UK), Kortrijk (BE), Boulogne Sur Mer (F), Aberdeen (UK), MijnWater (NL) en Dublin (I). De ondersteunende of kennispartners in HeatNet zijn: CAP 2020 Leiedal, UGent (BE), Energy cities (EU), Hogeschool Amsterdam (NL), Les 7 Vents en CER (F)