Brabant krijgt grootste vloot extra lange elektrische bussen van Europa

Het openbaar vervoer in Eindhoven en Helmond wordt vanaf 11 december verzorgd door 43 volledig elektrische stadsbussen, die extra lang en geleed zijn om meer mensen te vervoeren.

Trefwoorden: #elektrische autobus, #elektrische stadsbussen, #emissievrij, #Hermes, #openbaar vervoer, #Transdev Groep

Lees verder

Techniek

( Foto: VDL groep )

ENGINEERINGNET.NL - Het is de eerste concessie in het Europese openbaar vervoer waarbij zoveel elektrische bussen worden ingezet. In Londen rijden bijvoorbeeld 51 elektrische bussen, maar dat zijn standaardbussen. De extra lange gelede bussen in Brabant kunnen meer passagiers vervoeren.

Een van de grootste problemen die Hermes moest oplossen is de beperkte actieradius van elektrische bussen. Die rijden gemiddeld 60 tot 80 kilometer op een volle accu. Het bedrijf tackelt dat probleem door een combinatie van supersnelle laadtechniek en een innovatief roulatiesysteem.

Bussen die overdag leeg raken, kunnen binnen een half uur opgeladen worden. De busterminal in Eindhoven is daarvoor omgebouwd van een diesel- tot een elektrische garage met 43 oplaadpunten, waar de bussen via een pantograaf op het dak contact maken met de lader.

Daarnaast worden dagelijks enkele elektrische bussen achter de hand gehouden om in te zetten als een bus voortijdig leeg is. Verder worden chauffeurs voortaan naar de opgeladen bus gebracht, in plaats van halverwege de route te wisselen. 's Nachts worden alle bussen in de terminal volledig opgeladen.

De elektrische bussen worden ingezet in het stadsvervoer, omdat de afstanden in de steden relatief kort zijn en de luchtvervuiling daar het grootst is. Voor het streekvervoer worden schone dieselbussen ingezet. Daarnaast wil het vervoersbedrijf als eerste met waterstofbussen gaan rijden, waarvoor het een eigen tankstation heeft in Helmond.

Nu al is er veel internationale belangstelling voor deze vorm van elektrisch openbaar vervoer. Om de opgedane kennis te delen werd in samenwerking met verschillende partijen zoals TNO het E-bus Living Lab opgericht.

Tijdens een internationaal congres in Parijs in 2017 worden de resultaten uit Eindhoven en Helmond met de rest van de wereld gedeeld.


Hermes is een Connexxion-dochter en onderdeel van de internationale Transdev Groep.