Jaarlijks meer dan 30 miljoen euro voor fundamenteel onderzoek

Het FWO en haar Franstalige tegenhanger F.R.S.-FNRS slaan de handen in elkaar voor een doorgedreven onderzoekssamenwerking tussen de gewesten-regio’s: het EOS-programma.

Trefwoorden: #Fonds de la Recherche Scientifique, #Fonds Wetenschappelijk Onderzoek, #fundamenteel onderzoek, #FWO, #onderzoeksinstellingen, #projecten

Lees verder

research

( Foto: FWO )

ENGINEERINGNET.BE - Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en haar Franstalige tegenhanger Fonds de la Recherche Scientifique (F.R.S.-FNRS) ontvangen van hun respectieve overheden samen jaarlijks meer dan 30 miljoen euro die op basis van excellentie aan onderzoeksprojecten van vier jaar worden toegekend.

Universiteiten uit de Vlaamse en Franstalige gemeenschap kunnen samen met regionale, federale en buitenlandse onderzoeksinstellingen een consortium vormen en een projectaanvraag indienen. Het nieuwe Excellence of Science (EOS) programma werd vandaag aan de onderzoeksgemeenschap voorgesteld en de eerste projecten zullen in januari 2018 van start kunnen gaan.

Wetenschappers zijn gedreven om op zoek te gaan naar nieuwe inzichten. Samenwerking met andere wetenschappers, vaak in andere of aangrenzende disciplines, is daarbij een stuwende kracht. De Vlaamse overheid en de Franstalige Gemeenschap bundelen de krachten voor dit EOS programma.

Het gaat om een nieuw programma voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek dat de meest excellente wetenschappers van beide kanten van de taalgrens de kans geeft om samen te werken. Het F.R.S.-FNRS en het FWO, staan samen in voor de administratieve en operationele opvolging van het programma.

Voor de evaluatie brengen zij een panel van internationale topexperten samen dat op basis van excellentie de beste projecten selecteert. In het totaal kunnen vanaf 2018 zo’n 35 projecten aanspraak maken op een budget voor vier jaar, gaande van 450.000 tot 1 miljoen euro per jaar.

Dit nieuwe programma neemt de plaats in van de voormalige federale Interuniversitaire Attractiepolen. Er wordt hierbij nog meer ingezet op onderzoekssamenwerking.

Zo is het nog steeds mogelijk dat naast de universiteiten, ook regionale, federale én buitenlandse onderzoeksinstellingen deel kunnen uitmaken van deze consortia. In totaal kunnen maximum 8 verschillende onderzoeksgroepen deelnemen in een project.

De oproep voor EOS is vandaag door Minister voor Wetenschapsbeleid Philippe Muyters en zijn Franstalige evenknie Jean-Claude Marcourt plechtig geopend in het Brusselse Paleis der Academiën.