Willemen bouwt volautomatische containerterminal in Marokko

Vier bedrijven van de Mechelse groep Willemen gaan in opdracht van het Nederlandse APM Terminals een nieuwe containerterminal bouwen in de haven van Tanger (Marokko).

Trefwoorden: #APM Terminals, #containerschepen, #containerterminal, #Tanger, #volautomatische containerterminal, #Willemen

Lees verder

Techniek

( Foto: Groep Willemen )

ENGINEERINGNET.BE - APM wil aan de Straat van Gibraltar zijn behandelingscapaciteit uitbreiden en een betere dienstverlening aanbieden voor grotere containerschepen.

De terminal komt op een site van 53 hectare en krijgt een kaailengte van 1.200 meter. Hij wordt de eerste geautomatiseerde containerterminal in Afrika en zal onder meer fungeren als 'shipping hub' voor meerdere handelsroutes. De Willemen-dochters die de terminal in Tanger gaan aanleggen zijn Aswebo, Aannemingen Van Wellen, Franki Construct en Cosimco.

Midden februari 2017 gaat de eerste spade in de grond en op 1 september 2018 moeten de werken klaar zijn.


ACHTERGROND
Marokko is geen onbekend terrein voor Willemen: het voerde er al verschillende bouwopdrachten uit en Cosimco heeft er een vestiging. Maar de nieuwe APM-terminal is er wel veruit de grootste opdracht ooit.

Hij omvat onder meer de bouw van een 1.200 meter lange draagbalk voor de havenkranen, gefundeerd op 403 palen met een diameter van 1,35 meter en een lengte van 24 meter. De palen worden tot 9 meter diep in de rotswand geboord.