Heel Antwerpen wordt slim netwerk van sensoren en draadloze gateways

Antwerpen moet weldra uitgroeien tot de grootste Europese proeftuin voor het internet of things. Een "City of Things" als het ware, waarin jaarlijks 4 miljoen euro geïnvesteerd wordt.

Trefwoorden: #internet of things, #living lab, #living lab antwerpen, #smart city

Lees verder

research

( Foto: Dag van de Wetenschap )

ENGINEERINGNET.BE - Antwerpen zal binnenkort een fijnmazig netwerk van slimme sensoren en draadloze gateways in gebouwen, straten, pleinen en objecten herbergen. Via dat netwerk zullen de inwoners verbonden zijn met allerlei innovatieve toepassingen.

Het project heet Living Lab en is - zacht uitgedrukt - ambitieus opgevat. Zo wil het onderzoeksinstituut imec van het Antwerpse Living Lab de grootste IoT-proeftuin in Europa maken. "Het Living Lab is geen wensdroom en zeker geen luchtkasteel", stellen de initiatiefnemers in een mededeling. "Vandaag zijn al meerdere projecten operationeel".

Zo meten de rondrijdende bestelwagens van Bpost via een sensor al de luchtkwaliteit, wat data geeft die nuttig gebruikt kunnen worden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Een ander project wordt uitgevoerd met het bedrijf REstore. Hier wordt energieverbruik in real time gemeten en wordt er voor gezorgd dat de pieken in het verbruik worden afgevlakt. Dit moet leiden tot een efficiëntere en goedkopere energieproductie".

Met netwerkoperator Orange zal worden samengewerkt om dit met de laatste nieuwe technologie, NarrowBand-IoT, te kunnen realiseren. Die maakt communicatie van kleine hoeveelheden data over lange periodes op moeilijk te bereiken plaatsen mogelijk en zorgt ervoor dat de batterij van de geconnecteerde apparaten tot 10 jaar langer mee kan gaan. Andere projecten rond bijvoorbeeld mobiliteit zijn in volle voorbereiding.

De Vlaamse overheid heeft er alvast jaarlijks 4 miljoen euro veil voor. "Met de expertise van imec, onze onderzoeksinstelling van wereldformaat, bouwen we een slimme stad met een open, veilige en uitbreidbare onderbouw, waarop iedereen de kans krijgt om ideeën te ontwikkelen en mee aan de toekomst te werken, voor Antwerpen, maar ook voor heel Vlaanderen”, stelt Philippe Muyters, Vlaams minister van Economie en Innovatie.

“Voor de steden van morgen geldt vandaag survival of the smartest. Meten is weten, dus dat is wat we gaan doen. En dankzij deze unieke samenwerking gaat Antwerpen een nieuwe gouden eeuw tegemoet. De komende jaren zal Antwerpen zich nationaal en internationaal sterk profileren in die domeinen. Het is meteen ook de eerste stap om Vlaanderen op de wereldkaart te zetten als innovatieve kennisregio: Smart Flanders", zegt burgemeester Bart De Wever.