Gentse haven boekte in 2016 beste jaar uit zijn geschiedenis

De overslag via zeevaart kende een record met 29,1 miljoen ton. Verder boekte Gent een record inzake de overslag van conventioneel stukgoed en werd een groot volume vloeibare bulk genoteerd.

Trefwoorden: #binnenvaart, #bulkgoederen, #Gentse Haven, #goederenoverslag, #Haven van Gent, #logistiek, #overslag, #zeevaart

Lees verder

Nieuws

( Foto: Haven Gent )

ENGINEERINGNET.BE - De haven van Gent ziet opnieuw zijn positie als bulkhaven en grootste drogebulkhaven van het land bevestigd. De belangrijkste handelspartners zijn Canada, Rusland en Brazilië.

In 2016 werd een totale watergebonden goederenoverslag van 51 miljoen ton of 9,8% meer dan in 2015 genoteerd.

Enkele cijfers:

  • De goederenoverslag via zeevaart is goed voor 29,1 miljoen ton (+10,3%). Conventioneel stukgoed was goed voor 3,7 miljoen ton (3,8%), overslag van vloeibare bulk noteerde 5,4 miljoen ton (+45,9%).
    De overslag van ro/ro blijft voor het derde jaar op rij boven de 2 miljoen ton. Er werd ook een topaantal trailers verscheept via ro/ro. De overslag van containers wordt haast gehalveerd tot 0,1 miljoen ton.
  • De overslag via binnenvaart nam toe tot 21,9 miljoen ton (+9%). De belangrijkste goederen bij de binnenvaart zijn steenkool, gas- en dieselolie, zand en grint.
  • Van het volume via zeevaart wordt er 74% geïmporteerd en 26% geëxporteerd. Van het volume via binnenvaart wordt 60% geïmporteerd en 40% geëxporteerd.
  • Er kwamen 2.891 zeeschepen de haven binnen (+1,6%). In de binnenvaart kwam het aantal schepen op 14.073 uit (+/- 5% meer).
  • Met een volume van 17,7 miljoen ton (61%) blijft Gent voor de zeevaart de grootste drogebulkhaven van het land. De tonnages van de vloeibare bulkgoederen zijn bijna verdubbeld tot 5,4 miljoen ton en maken met een totaal van 19% een groter aandeel van de overslag via zeevaart uit (+5%).
  • In 2016 gaf het Havenbedrijf Gent 27 hectare grond uit waarop bedrijven investeren en activiteiten ontwikkelen. Dit is ruim meer dan de jaarlijks voorziene 15 hectare.