2,9 miljoen voor restauratie voor één van de hoogste bakstenen gebouwen

De Vlaamse regering heeft 2,9 miljoen euro uitgetrokken voor restauratiewerken aan de kerktoren en de glasramen van de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten.

Trefwoorden: #baksteen, #erfgoedpremie, #glas-in-lood ramen, #Hoogstraten, #restauratie, #Sint-Katharinakerk

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agentschap Onroerend Erfgoed )

ENGINEERINGNET.BE - De Sint-Katharinakerk kerk is wereldwijd één van de hoogste gebouwen in baksteen ter wereld en het derde hoogste kerkgebouw in Vlaanderen.

Naast Brussel en Lier is Hoogstraten voor Vlaanderen de belangrijkste site op gebied van historisch gebrandschilderd glas. De Sint-Katharinakerk heeft een ruime verzameling glasramen. Het lood in de zeventiende-eeuwse glasramen is niet meer stevig genoeg, maar met de onroerenderfgoedpremie worden ze nu geconserveerd en krijgen ze een beschermende beglazing.

De erfgoedpremie dekt ook de werken aan de kerktoren: gevelbekleding, de beton- en dakstructuur, de dakbedekking, het schrijnwerk en het torenuurwerk. Ook de toegankelijkheid van de kerktoren zal verhogen.


ACHTERGROND
De Sint-Katharinakerk is gebouwd tussen 1525 en 1550. Op 23 oktober 1944 blies het Duitse leger de kerktoren op. Gelukkig waren de meeste glas-in-lood ramen sinds 1941 opgeborgen in een oude grafkelder. In 1952 werden ze herplaatst.

Op 29 maart 1945 werd de kerk een tweede keer getroffen, dit maal door een V1-bom, waardoor het hoogkoor beschadigd raakte. De toren en de kerk zijn naar origineel plan heropgebouwd.