Meer winst na energieaudit bij Greenyard Fresh

Greenyard Fresh uit Sint-Katelijne-Waver heeft aangetoond dat dat energiebesparing in de industrie zeer winstgevend kan zijn. Ze stoten minder CO2 uit en besparen 20% op hun energiekost.

Trefwoorden: #CO2-uitstoot, #Eneco, #energie, #energieaudit, #energiebesparing, #Greenyard Fresh, #Marleen Vaesen, #voeding, #voedingsbedrijf

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - België heeft een bijzonder energie-intensieve industrie en is daardoor kwetsbaar voor stijgende prijzen en afhankelijk van fossiele energie. Wij hebben dus heel veel belang bij energie-efficiëntie. Ook het Energie- en Klimaatplan 2030 dat Vlaanderen van Europa moet opmaken, zet druk op de ketel.

Greenyard CEO Marleen Vaesen: “Greenyard Fresh biedt gezonde groenten en fruit aan. Meer plantaardige voeding eten helpt om de klimaatverandering tegen te gaan. Maar ook in onze bedrijfsvoering willen we ons steentje bijdragen door energie te besparen en onze CO2-uitstoot te verminderen. Onze ingrepen tonen aan dat dat ook economisch een slimme keuze is.”

Om het energieverbruik te verminderen startte het bedrijf met een energie-audit en daaruit volgden 20 maatregelen. Wij lichten de belangrijkste eruit.

Een koelinstallatie met natuurlijke koudemiddelen heeft de verouderde koelinstallatie op freonen vervangen. De nieuwe installatie bespaart zo’n 98.000 euro ten opzichte van de oude installatie, wat neerkomt op meer dan 11% energiebesparing.

Energiezuinige verlichting heeft de bestaande verlichting vervangen. Deze nieuwe verlichting wordt slim aangestuurd om het energieverbruik verder te verminderen. Verschillende ruimten werden ook met aanwezigheidsdetectie uitgerust. De besparing van deze ingreep bedraagt 42.000 euro per jaar.

In totaal bespaart deze vestiging jaarlijks 580 ton aan CO2-uitstoot en ongeveer 150.000 euro aan energiekosten, goed voor zo’n 20% van de totale energiekost van de site. De terugverdientijd van deze besparing bedraagt vijf jaar en heeft een rendement van 18%.

Ook andere Greenyard-divisies zetten volop in op energiebesparingsmaatregelen. Zo zorgde een optimalisering van het stoomschilproces bij Greenyard Prepared Belgium voor een vermindering van de jaarlijkse CO2-uitstoot met circa 700 ton.


(foto: Encon

Op de foto:
Minister van Energie Bart Tommelein samen met de Energy Saving Pioneers op bezoek bij Greenyard Fresh in Sint-Katelijne-Waver. Marleen Vaesen staat links van de minister.