Drones: de wetgeving «op afstand bestuurd luchtvaartuig» (2)

Er is de afgelopen maanden al heel wat te doen geweest over drones. Enerzijds kunnen deze machines positief ingezet worden, maar anderzijds kan er misbruik van gemaakt worden.

Trefwoorden: #drones, #juridisch advies, #RPA, #Solange Tastenoye

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Zo vingen we als meermaals het signaal op van bedrijfsleiders dat omwonenden hun drone inzetten om hun bedrijf te bespieden! Precies daarom was het noodzakelijk om het gebruik ervan aan banden te leggen en een duidelijke wetgeving te formuleren.

In onze vorige bijdrage hadden we het over de regels die van toepassing zijn om een klasse 2 vluchtuitvoering te kunnen uitvoeren. In deze bijdrage hebben we het over de andere vluchtuitvoering, nl. deze van klasse 1.

Deze «klasse 1 vluchtuitvoering» is elke luchtvaartactiviteit waarbij een RPA (drone) wordt gebruikt en die mogelijk een matig of verhoogd risico inhoudt voor de luchtvaartveiligheid en/of de veiligheid van personen en goederen op de grond omdat ze uitgevoerd wordt in een gebied waar de veiligheid van derden op de grond bij een noodgeval in gevaar gebracht zou kunnen worden.

Of die, door haar specifieke aard en de plaatselijke omgeving een ernstig risico doet ontstaan. Bij deze klasse 1 stelt men dat het eerder om «hoge risico’s» gaat en betreft het vooral mensen die professioneel bezig zijn. Ook hier is er nog een onderscheid naargelang er sprake is van een «middelmatig» risico (klasse 1b) en een «hoog risico» (klasse 1a).

De voorwaarden voor de klasse 1 zijn de volgende:

  • De drone mag niet meer wegen dan 150 kg.
  • De leeftijdsgrens voor de piloot bedraagt ten minste 18 jaar.
  • De maximum hoogte waarop de drone mag vliegen bedraagt 90m (300 voet).
  • Ook hier mag de vlucht niet uitgevoerd worden in gecontroleerd luchtruim.
  • Het DGLV moet vooraf haar toestemming geven opdat er boven steden en gemeenten mag gevlogen worden. Deze toestemming is eveneens nodig opdat er boven personen of dieren mag gevlogen worden.
  • De piloot, of één van de twee waarnemers, moeten de drone steeds binnen hun visueel zichtbereik hebben.
  • De piloot moet slagen voor een theoretisch en een praktisch examen.
  • De piloot moet beschikken over een medisch attest.
  • De drone moet geregistreerd worden bij het DGLV.
  • De piloot moet een bewijs van bevoegdheid als RPA bestuurder voorleggen.
  • De piloot moet ten allen tijde rekening houden met de algemene veiligheidsmaatregelen (zie hierboven).
  • De piloot is ertoe gehouden om een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten.
  • De piloot moet een zogenaamd operationeel handboek” opstellen. Dit moet een risicoanalyse bevatten van de vlucht die zal uitgevoerd worden.

Zijn controles mogelijk?
Ja! Het is het DGLV dat hiertoe bevoegd is. Het DGLV is bevoegd voor het toezicht op personen, luchtvaartuigen en organisaties die vallen onder deze wetgeving. Bovendien kan het DGLV ten allen tijde inspecties uitvoeren om na te gaan of deze wetgeving nageleefd wordt, maar ze kan ook de instructies uit het operationeel handboek controleren.

Besluit
Met deze wetgeving zal men naar de toekomst toe dus rekening moeten houden. Heden hebben heel wat mensen een drone in huis waarmee ze zowat overal rondvliegen, vaak met camera. Maar dit zal nu niet altijd meer mogen. De regels zijn vrij streng en zoals hierboven aangehaald, voorziet de wet ook sancties in geval van misbruik.

Bovendien stellen we in onze praktijk vast dat de hinder door drones, zeker als een nieuwe vorm van burenhinder moet aanzien worden! We vrezen dat naar de toekomst toe, vrederechters er zich nog vaak zullen moeten over uitspreken! Maar het tot stand komen van deze wetgeving is alvast een stap in de goede richting!


Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht.