Nieuwe techniek om vers vruchtensap lang houdbaar te maken

Smart Ice Enterprise heeft een methode ontwikkeld om de moleculen in vers vruchtensap te homogeniseren, waardoor ze als één geheel bevriezen en ontdooien.

Trefwoorden: #homogeniseren, #houdbaarheid, #polymeerchemie, #Smart Ice Enterprise, #voeding, #vruchtensap

Lees verder

Techniek

( Foto: publicdomainpictures.net )

ENGINEERINGNET.NL - Marcel Heidbuurt, CEO en oprichter Smart Ice Enterprise heeft een achtergrond in polymeerchemie.

“Met de Smart ice technologie ontwikkelden we een methode om de moleculen in vers vruchtensap te homogeniseren, waardoor ze als één geheel bevriezen en ontdooien. Het grote voordeel hiervan is dat het sap zo heel lang houdbaar is en vers blijft, omdat in bevroren toestand het verouderingsproces wordt stilgelegd.”

Door het op natuurlijke wijze homogeniseren van vloeistoffen verandert de structuur van het ijskristal, waardoor deze langer de kou vasthoudt en minder snel ontdooit. Daarnaast verstevigt deze techniek de interne en onderlinge binding van complexe moleculen. Grote moleculen blijven in tact en worden niet toxisch. De verschillende elementen gaan zich als één geheel gedragen en vormen ‘vloeibaar ijs’.

Smart Ice Enterprise heeft al een aantal producten ontwikkeld, zoals Sapp. Dit is momenteel verkrijgbaar in de varianten sinaasappel- en appelsap. Het vruchtensap bevat geen toegevoegde suikers, geur-, kleur- en smaakstoffen en is onder meer te gebruiken als basis voor smoothies.

Bevroren is het sap gegarandeerd twee jaar houdbaar en eenmaal ontdooid zes dagen houdbaar. Het bedrijf claimt dat het na ontdooiing nog even voedzaam en vers is als toen het bevroren werd.

Stefan Offringa, Managing Director van Smart Ice Enterprise: “We merkten dat het voor consumenten onduidelijk is welke ingrediënten en voedingswaarden precies in verssappen zitten. Op vruchtensapgebied zijn weinig vitaminerijke dranken verkrijgbaar, terwijl mensen denken dat het sapje dat ze drinken boordevol voedingsstoffen zit.

Daar komt bij dat de kwaliteit van vers geperste vruchtensappen na het persen snel achteruit gaat. Met Sapp gaan we consumentenmisleiding tegen en maken we het makkelijk een bewuste levensstijl te omarmen. Je haalt 100% puur natuurlijk vruchtensap in huis, zonder zelf te hoeven persen.”

Deze manier van conserveren maakt export ook gemakkelijker. Smart Ice Enterprise is al benaderd door uiteenlopende fabrikanten, maar vooralsnog blijft dit proces geheim.

Offringa: “We zijn met meerdere partijen in gesprek, maar bevinden ons nog in de oriënterende fase. Op dit moment willen we vooral mooie, eerlijke producten blijven ontwikkelen met onze technologie.”