Bouwkuip Flevokust leeggepompt om kade aan te leggen

De kade is onderdeel van Flevokust haven, een nieuwe multimodale overslaghaven met containerterminal en bedrijventerrein ten noorden van Lelystad.

Trefwoorden: #Bouwkuip Flevokust, #containerterminal, #Flevokust haven, #leeggepompt, #multimodale overslaghaven

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - Provincie Flevoland )

ENGINEERINGNET.NL - De haven versterkt de logistieke positie en de concurrentiekracht van ondernemers en geeft daarmee een belangrijke impuls aan de economie in de regio.

Het leegpompen van de bouwkuip gebeurde onlangs tijdens een feestelijk moment, waarbij gedeputeerde Jan-Nico Appelman het laatste water uit de bouwkuip wegpompte.

Aannemer Gebr. van der Lee is eind oktober 2016 begonnen met de aanleg van de haven. Nu het laatste water uit de bouwkuip is gepompt, gaat de aannemer verder met het vullen van de bouwkuip met zand.

Zo ontstaat er een nieuw stuk Flevoland. Door het droogleggen heeft provincie Flevoland nieuwe contouren gekregen. De kade in het IJsselmeer is nu onderdeel van het Flevolandse landschap. In de toekomst is de kade ook op kaartmateriaal te zien.

Nadat het zand is ingeklonken, wordt het terrein ingericht. De komende maanden worden ook de golfbreker, de vaarweg en de wegontsluiting van de overslaghaven aangelegd.

Voor dit project werkt de provincie Flevoland samen met gemeente Lelystad, Waterschap Zuiderzeeland, Rijkswaterstaat en andere partijen.

Appelman stelt: "Met Flevokust verbinden we de Flevolandse agrariërs en andere exportbedrijven met afnemers in Nederland en de rest van de wereld. De nieuwe haven brengt bedrijvigheid en banen. Bovendien is het een motor voor andere ontwikkelingen. Flevokust is het begin van nog veel meer."