Wereldprimeur in Luik: Jet Vapor Deposition (+video)

Koning Filip heeft in de Kessales-site van ArcelorMittal België in Jemeppe (Seraing) de nieuwe Jet Vapor Deposition vacuümverzinkingslijn ingehuldigd.

Trefwoorden: #ArcelorMittal, #België, #CRM-Group, #Fortiform, #Jet Vapor Deposition (JVD), #Sogepa, #staal

Lees verder

Techniek

( Foto: ArcelorMittal )

ENGINEERINGNET.BE - Deze innovatieve ‘verzinkingslijn' (een investering van 63 miljoen euro) bouwt op een technologie die ArcelorMittal en de CRM-groep (Centre de recherche métallurgique de Liège) ontwikkelden.

Ze maakt deel uit van een ruimer investeringsprogamma van 138 miljoen euro, in het kader van het ‘Industriële Plan’ dat in 2014 werd afgesloten tussen ArcelorMittal, de Waalse regering, Sogepa en de sociale partners. Sopega financierde het JVD-project via ARCEO, een joint venture van Sogepa en ArcelorMittal. ARCEO bouwde en ontwikkelde de productielijn en leaset ze de volgende 15 jaar aan ArcelorMittal. Er wordt dit jaar een productie begroot van 170.000 ton maar de lijn zou een capaciteit hebben tot 300.000 ton per jaar.

De JVD-technologie bekleedt staal door in een vacuümruimte zink op de voorbijrazende staalband te verstuiven. Dat gebeurt tegen hoge snelheid: 180 meter/minuut. De technologie wordt ingezet om staal voor automobiel- of industrietoepassingen te bekleden en te bescherming tegen corrosie.

Het proces heeft een hoger rendement en verbruikt minder energie dan klassieke galvanisatie en stoot daarbij zowat een derde minder CO2 uit. Het bekleden gebeurt onder vacuüm en bij lagere temperaturen. Het zorgt voor een gelijkmatige beschermingslaag die achteraf ook gelast kan worden. De coating hecht op alle staalsoorten, ook de nieuwe generatie ultrahogesterktestalen. Het proces maakt bekledingen met verschillende substraten en diktes mogelijk, één of tweezijdig.

ArcelorMittal pakt hiermee uit met twee nieuwe productfamilies. Jetgal is de merknaam van de JVD-zinkbekleding op staalsoorten voor de automobielindustrie, zoals de Fortiform ultrahogesterktestalen, die ArcelorMittal in Gent en Luik produceert. Jetskin is de merknaam voor de JVD-zinkbekleding op staalsoorten voor industriële toepassingen, zoals huishoudapparaten, deuren, vaten en interieurtoepassingen.