Acht onderhoudstechnica in de elektromechanica gediplomeerd

Eind januari ontvingen acht studentes aan het Brusselse Cardinal Mercier-instituut hun diploma als onderhoudstechnieker in de elektromechanica.

Trefwoorden: #Cardinal Mercier-instituut, #elektromechanica, #ENGIE Cofely, #onderhoudstechnieker, #opleiding, #vrouw

Lees verder

Opleiding

ENGINEERINGNET.BE - Straks ondertekenen ze een arbeidsovereenkomst bij ENGIE Cofely die, samen met het Cardinal Mercier-instituut, deze opleiding vorig jaar voor het eerst organiseerde.

De opleiding kan door iedereen gevolgd worden maar mikt specifiek op vrouwen die al langer werkloos zijn of zich professioneel willen heroriënteren in een technisch beroep dat traditioneel als typisch mannelijk beschouwd wordt.

Voor Isabelle Simonis, minister van Onderwijs van Sociale Promotie en Vrouwenrechten in de Franse Gemeenschapsregering, die de diploma’s van deze eerste lichting uitreikte, vult het initiatief niet alleen jobs in knelpuntberoepen in maar bestrijdt het ook gendervooroordelen.

Bij Engie Cofely, dat gespecialiseerd is in technisch en facilitair onderhoud, is slechts 8 % van de 2.000 medewerkers vrouw. Dat cijfer valt zelfs op 5 % in de strikt technische functies.

Om aan de opleiding deel te kunnen nemen is een diploma lager middelbaar vereist. Wie slaagt ontvangt een certificaat van het secundair hoger onderwijs dat erkend wordt door de Fédération Wallonie-Bruxelles. De opleiding duurt een jaar lang a rato van 8 lesuren per dag, vijf dagen per week. Tijdens de opleiding kregen de studentes ook te wennen aan de wisselende uren die typisch zijn in dit soort jobs. Ze liepen ook praktijkstages.

De studentes toonden zich alvast zeer gemotiveerd. Twaalf begonnen aan de opleiding. Twee vrouwen haakten af, één omdat ze werk vond. Twee anderen ronden hun opleiding in de loop van 2017 nog af. Op 23 januari ging een tweede lichting van start met 13 studenten waarvan 8 vrouwen.


(ENGIE Cofely)